Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska betala för skidturen?

Annons

En skidskyttebana håller på att färdigställas i Hemus. Avsikten är att anläggningen ska kunna nyttjas året runt. Traditionell skidåkning på vintern och rullskidor under sommarhalvåret.

Samtidigt vill kommunen diskutera hur driftskostnaderna för Hemus skidstadion ska fördelas i framtiden.

Skidskyttebanan kommer att kräva ytterligare insatser från dem som betjänar skidstadion.

Johan Eriksson, ordförande i TUF-nämnden, säger att notan för att driva stadion ligger på mellan 800 000 och en miljon kronor.

- Den 3 november har vi kallat till möte med föreningslivet och turistnäringen med flera för att diskutera om det är meningen att skattebetalarna även fortsättningsvis ska stå för driftskostnaderna, eller om en avgift ska tas ut av dem som brukar anläggningen.

Johan Eriksson säger att det inte finns några givna direktiv om att skidturen ska få en prislapp.

- Vi samlas till mötet helt förutsättningslöst. Vi vet att det kostar ganska mycket pengar att hålla skidspår och i övrigt driva anläggningarna i Hemus. Sedan får vi se om andra intressenter anser att det här är en service kommunen bör bjuda på. Mora har ju profilerat sig som en friskvårdskommun, säger Johan Eriksson.

Skidskyttebanan som byggs sker i ett samarbete mellan Mora kommun, IFK Mora och skidlinjen vid S:t Mikaelsskolan.

Banan får sex skjutstationer i inledningsfasen men kan, vid behov, breddas och ge plats för tolv skjutställ. Skjutbanan har redan tagit form. Det finns byggnadslov för anläggningen och miljö- och hälsoskyddsförvaltningens synpunkter har beaktats, berättar Bengt Nordin vid Morastrand AB.

En riskanalys presenteras inom kort. Det beräknas att med de sex skjutställen i inledningsskedet kommer mellan 5 000 och 20 000 skott att avlossas på årsbasis.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons