Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem köper ut åt ungdomar?

Annons

Under de senaste åren har skolavslutningarna varit relativt lugna i Borlänge, men det är ingen rolig syn att se alla alkoholpåverkade ungdomar. Vi undrar vem det är som köper ut alkoholen? Det är inte i första hand de professionella langarna.

Alkoholkonsumtionen ökar i Sverige. Det visar sig bland annat genom att allt fler ungdomar tas in på sjukhus på grund av alkoholförgiftning.

Varje skolavslutning kör vi hem ungdomar som druckit för mycket. Det händer att föräldrar då säger: "Du vet hur ungdomar är." Detta förhållningssätt är detsamma som ett accepterande att ens barn dricker sig full. Våra ungdomar behöver ett annat stöd.

Ungdomar har alltid druckit säger många. Det är sant men i dag är det stor skillnad mot vad vi varit med om tidigare.

Alkoholkonsumtionen ökar. Det sägs att vi dricker lika mycket i dag som för hundra år sedan. Vi är rädda att allt fler kommer att slås ut av alkoholen. Låt oss alla hjälpas åt att inför den kommande skolavslutningen se till att langningen av alkohol minskar betydligt!

Vi vill påminna om att alkohol är mycket vanligt i samband med våldsbrott - i upp till 80 procent av fallen. Det är pojkar/män i ålder 16-24 som står för det mesta av våldet.

Det går inte att komma åt våldet utan att arbeta för en minskad alkoholkonsumtion. Detta gäller också för oss i Borlänge.

Vem har då ansvaret för att vi under den kommande skolavslutningen kommer att träffa på fulla ungdomar?

Det är vuxna som fixat alkoholen, de så kallade langarna. Mamma, pappa, vuxna syskon eller kompisars syskon är de vanligaste langarna enligt undersökningar.

Föräldrar köper ofta ut i tron att de då har koll på sina barns alkoholkonsumtion. Dessa barn har ofta en högre alkoholkonsumtion än andra.

Vi vill också påminna om att många ungdomar dricker sig fulla på folköl. En sexpack motsvarar 25 cl starksprit. Det är vår förhoppning att handlarna skärper ålderskontrollerna inför skolavslutningen.

Langning är straffbart och kan ge böter eller fängelse upp till sex månader.

Som alltid är föräldrarna mycket viktiga då det gäller ungdomarnas alkoholkonsumtion. Några standardråd är:

q Håll koll på ditt barskåp.

q Prata ihop dig med kompisarnas föräldrar om att inte köpa ut alkohol och vilken tid de ska hämtas.

q Visa tydligt att du inte accepterar att barnen/ungdomarna dricker alkohol.

q Besök de platser där dina ungdomar vistas. Det är bara du som förälder och polisen som får ta alkoholen i beslag och hälla ut den.

Vill du veta mer så kolla följande hemsidor: www.drugsmart.com eller www.fmn.org.se.

Sonja Sahlin,

brottsförebyggande rådet

Carl-Gunnar Höij,

socialförvaltningen

Monika Malmkvist,

ungdomsenheten

Anna Ställ,

ungdomspolisen

i Borlänge

Mer läsning

Annons