Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem har rätt till LSS?

Annons

Visst kan det vara svårt att förklara sina handlingar. Men är man förtroendevald och förhoppningsvis drogfri, borde man väl som samhällsmedborgare rimligen kunna få en förklaring till varför hemtjänsten är avgiftsbelagd, men inte LSS.

Alltså, är man som jag handikappad och i behov av hjälp för sin dagliga livsföring, är det då omotiverat att få en förklaring till hur man har resonerat när man avgiftsbelade hemtjänsten?

Jag har inte påstått att våra politiker resonerat fel, även om jag personligen tycker det verkar konstigt att det inte räcker med att man sedan 14 års ålder betalat världens högsta skatt.

För det kan väl inte vara så att man suttit och kastat tärning om det ska avgiftsbeläggas eller inte. Om det kastades tärning vid beslutstillfället då förstår jag politikernas ovilja att tala om varför det ser ut som det gör.

Jag har tillhört LSS sedan jag skrevs ut från Falu lasarett 1993 och i över tolv år framåt. Det är uppenbart att försäkringskassan fick kalla fötter i sin spariver, och enhälligt beslöts att jag inte längre fick tillhöra LSS, utan skulle vårdas enligt socialtjänstlagen.

Det innebär i praktiken att jag får behålla mina assistenter från LSS-tiden. Assistenterna lånas ut till hemtjänsten och jag får själv betala en egenavgift på i mitt fall 1588 kronor i månaden.

Nu kommer det konstiga. Att jag inte genomgått någon som helst medicinsk förändring under senare år. Därför är det så uppenbart att det bara handlar om att ta sig ur en katastrofalt dålig ekonomi med tjänstefel som följd.

Ja, det måste vara tjänstefel när man utan medicinsk anledning flyttar en handikappad från LSS till hemtjänsten.

Genom handikapprörelsen fick jag tillfälle att träffa våra landstingspolitiker före valet och ställa frågor. Då bad jag skriftligen om en förklaring till varför man tar ut en egenavgift av oss som måste ha hjälp dagligen.

Svaret från vår högste landstingsman var att han inte förstod frågan. Socialministern ville inte kommentera det enskilda fallet. Chefen för vård och omsorg här i Borlänge tiger ihjäl frågan.

Det är så våra kära politiker behandlar oss medborgare under mandatperioden.

NYGGE

Mer läsning

Annons