Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem har ansvaret för plåten som for rakt in i villaträdgården?

Annons

I slutet av förra veckan for en sex kvadratmeter stor plåt in på familjen Hellströms tomt i Rommehed. Den hade fallit av ett godståg. Banverket känner till händelsen, men vet inte vilket företag som körde godståget.

- Vi ville lösa in den här tomten tidigare, men av olika anledningar blev det inte av, säger P-O Apel, informationsansvarig på Banverket.

Han poängterar att den plåt som flög av ett godståg förra veckan var en otäck händelse. Och att tåget körde i 90 kilometer i timmen är inte osannolikt, säger han.

- Det är svårt för oss att förhindra dåligt lastade godsvagnar. Skulle vi behöva hägna in järnvägar som går förbi utsatta områden, innebär det att vi måste hägna in stora delar av Sveriges järnvägar, säger han.

I de avtal Banverket skriver med företag som kör gods står att gods måste vara ordentligt förankrat. Men vem som har ansvaret vid en olycka kan han inte svara på.

- Det är en bra fråga, säger han.

Beträffande buller är Banverket medvetet om den olägenhet tågtrafiken innebär för de som bor längs spåren.

- Vi har gjort mätningar och har tätat fönster. Vi håller oss till de riktlinjer som gäller. Men vi har en begränsad budget att hålla oss till, säger P-O Apel.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons