Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ber en dvärg hoppa två meter i höjdhopp?

Annons

Inför riksdagsvalet uppmanades Faluns lokalpolitiker att våga satsa på skolan. Lärarförbundet ordnade en skolpolitisk debatt, där alla partier var representerade (utom mp), och den utvecklades till en kohandel där partierna försökte överträffa varandra i utlovade pengar till skolan.

Det här spektaklet utspelade sig i september. Låt oss i dag, ett halvår senare, summera vad som hänt sedan dess, och vad det fått för konsekvenser.

Falu kommuns lärare har i 2003 års budget erhållit noll kronor i kompetensutvecklingspengar, och ytterligare fyra miljoner ska sparas in genom "att trolla med knäna"!

Nutek visar i en färsk rapport att effektiviteten och lönsamheten är 57 procent större, i de företag och organisationer som satsar på kompetensutveckling, och jag är övertygad om att skolan kan effektiviseras.

Kompetensutvecklingspengarna, som inte finns, skulle delvis ha använts till att lära sig att hantera stress, utveckla nya strategier och på så vis effektivisera skolan. Med rätt fortbildning skulle lusten, motivationen och måluppfyllelsen öka. Lärare måste lära sig att skilja på mål och medel.

Att be en lärare att leva upp till målen, med de förutsättningar hon ges, är som att be en dvärg hoppa två meter i höjdhopp! Det leder till att 14,4 procent av lärarna dagligen känner sig misslyckade, får prestationsångest, och blir sjukskrivna. Det behövs med andra ord, kompetensutveckling och friskvård.

Stora Enso i Fors satsar tio gånger mer än Falu kommun på varje anställd i personlig utveckling och friskvård. Det betalar igen sig fem gånger om i uteblivna sjukskrivningskostnader. När ska våra politiker inse att det är lönsamt att satsa pengar på skola och omsorg?

Om vi höjt kommunalskatten med en krona i år hade vi sannolikt kunnat sänka den med flera kronor efter några år. Flera undersökningar visar att varje satsad krona på detta område ger femfalt tillbaka. Så enkelt är det!

Det behövs fler vuxna i skolan för att hinna med att se och bekräfta alla barn varje dag. Barn behöver bli sedda för att kunna växa och utvecklas. Lärare förväntas ha dubbelt så stor kapacitet som Jesus! Han hade tolv lärjungar och det var uppenbarligen en för mycket. Inte ens Jesus hann med att se och bekräfta sina tolv. Och han jobbade inte i en slimmad organisation.

Lärare har oftast 24 lärjungar, eller fler, vilket innebär att minst två barn i varje klass känner sig åsidosatta och det förutsatt att läraren besitter Jesus förmåga.

Vi fostrar förbisedda, frånvända och avoga medborgare med svag självkänsla. Medborgare som hamnar i trångmål senare i livet och kostar pengar. Onödiga pengar.

Så länge våra politiker har sitt "feltänk", kommer det att växa upp barn och tonåringar, som likt Judas vänder sig mot Herren (läs samhället/politikerna).

Låter jag själv samhällsfrånvänd? okej, jag erkänner. Det bor en Judas i mig med. Jag har ett stort misstroende mot de personer som ena dagen, före valet, lovar pengar till skolan för att nästa ,efter valdagen, i stället stjäla resurserna!

Enligt Sifo var skolfrågan den allra viktigaste i detta val, så därför undrar jag om vi väljare, föräldrar, elever och lärarkollegor ska tiga still?

Finns det några lokalpolitiker som kan svara på var de utlovade resurserna tog vägen?

Finns det någon politiker som kan ge oss hopp?

TORBJÖRN MESSING

Mer läsning

Annons