Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem äger förfallna stugor?

Annons

Tidningen uppmärksammade förhållandet i början av juni förra året efter klagomål från närboende. I det sammanhanget skickade en villaägare i grannskapet också en skarp skrivelse till kommunen med krav på snabba åtgärder.

Sedan dess har inget hänt. Nu elva månader senare ser det fortfarande lika bedrövligt ut i det aktuella grönområdet ett stenkast från den moderna bebyggelsen. Fler vänner av ordning har hört av sig med nya klagomål. Kravet är att kommunen, som markägare, måste ta sitt ansvar och se till att stugorna försvinner och att det det snabbt blir en ordentlig städning av området.

Att de gamla stugorna dessutom verkar ha blivit ett så kallat tillhåll gör inte förhållandet lättare. Tecken tyder nämligen på att "ljusskygga" personer i förekommande håller till i misären och att barn tycker att det är spännande att leka i och bland de förfallna husen.

Men enligt planeringschefen är det inte helt lätt att komma tillrätta med problematiken. Att det har dragit ut på tiden har sin förklaring menar han.

- Problemet bottnar i att kommunen någon gång i tiden har upplåtit mark för odlingslotter och småstugor på platsen. En försvårande omständighet är emellertid att vi inte kan hitta några skriftliga arrendeavtal. Tydligen kunde kommunen på den tiden låna ut mark utan att det gjordes skriftliga överenskommelser om det.

- Därför är det nu rena detektivarbetet att försöka utreda vilka som är ägare till stugorna, betonar Eriksson som försäkrar att mark och planeringsenheten verkligen tar problemet på allvar.

Vad blir nästa steg. Vad krävs då för att stugorna ska kunna rivas och området städas upp?

- Vi kommer att göra ytterligare en genomgång, titta närmare på området och försöka se om någon brukar vara där. De förfallna stugorna måste bort, helt klart, men vi får lov att ta tid på oss så att det inte efteråt kommer personer som hävdar äganderätten. Vi vill inte göra oss skyldiga till egenmäktigt förfarande, konstaterar planeringschefen avslutningsvis.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons