Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veden värd en mässa

Annons

- Värmepump kan säkert vara en bra och bekväm uppvärmning i många fall, men värmepumpen är ändå elberoende och alternativet med bioenergi kan vara väl så bra om man tittar litet längre framöver i tiden. Vi har i vinter sett vad som kan hända med elpriset. På sikt är det väl troligt att vi får ett betydligt högre elpris än vi varit vana vid och då kan det ändå bli rätt dyrt att försörja en värmepump med el, säger energirådgivaren Nils-Erik Eklund som samarbetar med bioenergiprojektet i Gävle-Dala.

Eklund menar också att modern vedeldning inte är som förr då man eldade i dåliga kombipannor och tvingades elda hela dagarna om det blev en riktig köldknäpp. Det var både bökigt och jobbigt att elda med ved.

- Med en modern vedpanna och ackumulatortank räcker det att elda en gång om dagen. Dessutom har vi ju gott om bränsle i skogarna omkring oss i dessa trakter, säger Eklund.

Om en fastighetsägare står inför att skrota sin gamla panna kanske en ny vedpanna är det rätta alternativet. Investeringen är i regel betydligt mindre än för en värmepump. Det kan bli åtskilliga tusenlappar över för att skaffa bränsle.

Vid bioenergimässan i Malung kommande helg kommer det att visas bioenergi i olika former - ved, flis och pellets. Dit kommer också olika föreläsare, bland andra Torsten Löfgren som är ledare för bioenergiprojektet som drivs av EU, LRF och Mellanskog.

Hans-Göran Larsson, teknisk chef vid Malungs kommun är en förespråkare för vedeldning.

- Jag tycker att det känns bättre framåt. Vedkostnaden är ju ändå den som vi själva har störst möjlighet att påverka, alltifrån att hugga på egen skog till att köpa kluvet och klart, säger Larsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons