Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VECKANS TV-KRÖNIKA Ett berömvärt stycke tv-revolt

Annons

SVT i måndags kväll: Solbacken: avd. E. Första avsnittet av fem. Engagerande, vardagsrealism. Bra, sevärd tv-dramatik från en verklighet som många annars helst vill blunda för.

Inte speciellt överraskande. Carin Mannheimer brukar både engagera och skapa debatt med sina tv-produktioner.

Att det satt drygt två miljoner tittare i tv-fåtöljerna under första avsnittet kan nog knappast skrivas in under rubrikerna slump eller tillfällighet.

Ändå var det ju ett stycke närmast revolutionerande television vi fick se. I alla fall detta nådens år 2003 när åldersnojan och dess konsekvenser är på väg att nå zenit i de flesta kanaler, framför allt de kommersiella.

Tittare, så grånade och åldersstigna att de genomskådar och inte faller pladask för reklambudskapen, är egentligen fullständigt ointressanta. Möjligen duger vi fortfarande som licensbetalare.

Och bara tanken på att visa äldre människor, likt de i Solbacken: avd E, i rutan är ju egentligen fullständigt otänkbart. Tänk bara: Gamla människor, rynkiga, gråhåriga, sjuka, kanske rent av dementa. I tv.

Därför är den av Mannheimer författade serien inte bara ett stycke riktigt bra, vardagsnära tv-dramatik utan den är också en revolt mot de uppfattningar som råder i allt för många tv-hus.

Solbacken är rent av en råsop i magtrakten på de kanalchefer som ger sig tusan på att i första hand göra television för den

publik som ändå inte tittar.

Att just tv-tittande är en mycket lågt eller inte alls prioriterad fritidssysselsättning i vissa åldersgrupper, oavsett vad som visas, är ett sedan årtionden känt faktum spelar tydligen ingen större roll.

Om det sedan är med "program" som Big Brother den prioriteringen ska förändras så undrar jag om det inte är lika bra att ointresset för att titta på tv får bestå.

Fanns det en lista över alla tiders sämsta svenskspråkiga tv-produktioner skulle Big Brother kandidera till en av topplatserna.

Lite trist är det att Kanal 5 blandar sanslöst dåliga egna produktioner med ofta riktigt bra inköpt material.

Över huvud taget har jag svårt för alla dessa dokusåpor. Kanske borde de alla göra gemensam sak med treans astronauter: Satsa på en enkel resa ut i rymden?

Fast som alltid är det naturligtvis orättvist att dra alla över en kam. Det är närmast förolämpande att jämföra någon annan med Big Brother. Det ödet förtjänar inte ens Farmen.

Helgens tv-nyhet: Ännu en digital kanal tänds när fyran startar sin plusvariant.

Mina egna erfarenheter av 24:an efter två veckor: Den glöms bort, försvinner i havet av femtioelva andra kanaler och väl rotade vanor i tv-soffan.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons