Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans ris delades ut i fullmäktige

Annons

Ett klart nej blev beskedet från kommunalrådet Roger Stål (s), det är 02.00 som gäller.

Senare under kvällen antogs ett alkohol- och drogpolitiskt program för kommunen där sju äntrade talarstolen.

Centerpartiets Mauritz Bropetters stod för kvällens klokskap:

- Barn och ungdomar gör inte som vi säger utan som vi gör.

Bopartiets Kurt Josefsson höll ett brandtal, yrkade återremiss för att få målen tydligare beskrivna och han ville ge restaurangnäringen en större betydelse för att hålla tillbaka supandet.

Ivan Eriksson, socialdemokraten som också är fackordförande på Spendrups berömde programmet för att det skriver in att monopolet och prispolitiken är hörnstenar i att begränsa tillgängligheten:

- Men prispolitiken missbrukas i dag genom höga pålagor, i dag gynnas svarthandel och smuggling med prispolitiken, sade Eriksson som i pausen berättade att förhandlingarna om övertaligheten vid Spendrups pågår för fullt men de är inte klara utan fortsätter efter helgen.

Den längsta debatten fördes om strategi för utveckling av kommunen fram till 2007 och ledde till 17 debattinlägg.

Gemensamt för dem alla var att alla lovprisade strategin som handlar om tillväxtföretag, utbildning, kapital, vägar och nätverksbyggande får såväl småskalig landsbygdsutveckling runt Bysjön, globalt perspektiv i ABB och regionalt i samarbete med Falun, Borlänge och Smedjebacken. Mauritz Bropetters som varit med länge i Ludvikapolitiken påtalade den mentala omsvängningen som gör att det nu inte bara talas om anställda utan också om företagande, som exempel påtalade han VBU-skolans kurser i entreprenörskap.

Roger Stål efterlyste samsyn i vägfrågan och Ulla Cassel (v) påpekade om denna insikt hade funnits hos socialdemokraterna tidigare så hade en ny väg redan varit byggd.

Kjell Stenberg, socialdemokrat från Grängesberg utdelade veckans ris till byggnadsnämndens ordförande Lars Helsing (s) och stadsarkitekten Göran O Sundell för att de lurat honom att skriva en motion om en ny detaljplan för Grängesbergs centrum.

- De deltog på möten i Grängesberg och när vi ville ha ett grönare centrum så hette det att detaljplanen måste ändras. Vi skrev en motion och så får vi nu veta att det finns möjligheter utan ny detaljplan.

Fullmäktige beslutade också att höja barnomsorgstaxan och renhållningstaxan.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons