Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans nöjesliv - rock´n roll i tältmiljö

Annons

Redan timman före spelstart är det millimeter trångt kring långborden. Många rör sig i jakt efter lediga platser. En kamp med hopplöst resultat om det inte finns en bekant vid något bord. För då står någon villigt till tjänst med ett knäutrymme.

Tidningens reporter noterar glada samtal kring ölglasens rörelser och hur mungipor skiner upp, ju mera drickat smakar. "Många Rättviksbor här i kväll" hörs en kommentar och anspelar skämtsamt om förutsättningar till ett lokalderby i handgemäng framåt småtimmarna.

Det är en befriande positiv stämning. Människor i alla åldrar pratar mera om förhoppningar än ändlöst gnäll.

Joakim Anrell, basist, ser nöjd ut. Han är sångare och basist i Refreshments.

- Vill du veta något mer om oss kan du gå in på vår hemsida, säger Joakim. Liksom de övriga fyra medlemmarna är han behagligt avspänd minuterna före spelning.

Men han hinner berätta att bandet bildades 1989 och två år senare blev de musiker på heltid. Repertoaren består uteslutande av egenhändigt skrivet material i den amerikanska rocktraditionen.

Sedan står Joakim på den scenen tillsammans med saxofonisten Micke Finell, som även sjunger, Mats Forsberg trummor, Robin Olsson gitarr och sång samt Johan Blohm piano och sång.

Det är okomplicerad och framförallt medryckande rock på behaglig ljudnivå, som snabbt fyller golvytan framför scen med hänfört dansande människor. Märkbart många fans till Refreshments har speciella danssteg när Joakim anför de övriga i stämsång på "One to ten". Därefter spelar Johan Blohm snabba drillar på sitt piano och har en krydda likt "Tony Joe White" i rösten.

Han hamrar lika hårt på stränginstrumentet, som kompositören Franz von Liszt skrev tunga ackord till sina symfonier.

Medan jag lämnar "festen" får jag en dikt av Tomas Tranströmmer i tanken:

"Drömde att jag ritat upp pianotangenter på köksbordet. Jag spelade på dem, stumt. Grannar kom in för att lyssna".

Utanför tältet står ett par i vackra andedräkter och lyssnar på musiken, som letar sig ut från nöjestältet. Paret kallar sig för Refreshments minusfans med anspelning på vädret. De njuter av att omfamnande varandra frysa på Refreshments musik ute i den vinterfriska nattluften.

Dagen efter ringer Anette från Mora och Greta från Gävle till redaktionen. De är förvånade över att bandet inte började spela klockan 21 på kvällen som stod i programmet. Refreshments första spelpass dröjde till 21.30. De två orkade inte vänta på andra passet, som började halv tolv med tanke på långa resvägar hem.

Enligt "Sassen" Söderberg, en av de ansvariga för tältet, är ambitionen att banden ska börja spela på utsatt tid.

- Men transport från tidigare spelning, soundcheck och ljusinställning försenade Refreshments spelning med en halvtimma.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons