Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vecka med fioler och dubbelpianister

Annons

Sommarkören är som vanligt ett bärande inslag i musikveckan. Det finns medlemmar som ingått i kören under alla musikveckor som hållits. I år fick de en sprillans ny ledare. Dan-Inge Olsson, bland annat känd från tv-programmet "Minns du sången?", guidar årets Sommarkör.

Det innebär att kören lotsas medelst sydligt tungomål.

- Jag pratar skånska, medgav Dan-Inge Olsson under invigningskvällen. Han tillade:

- Men vi sjunger på svenska.

Kören botaniserade friskt bland de andliga traditionella musikblomstren men invigningen såg också toninslag från andra revir.

Folkmusiken gavs spelrum. Såväl Lejsme Per som Äppelbo gånglåt och musik från Shetlandsöarna ingick i den repertoar som Emma Lagerberg, Kristina Lycke och Joel Hermansson bjöd på.

Emma Lagerberg dubbelpianistade sedan i par med Maria Mattsson fram irländsk musik samt verk av Strauss och Brahms.

På plats fanns också Järnas Daniel Viklund, för övrigt en av dem som tidigare lett Sommarkören. Han ackompanjerade sig själv under ett sångpass vid klaviaturen och rev bland annat av en andlig israelisk truddelutt med några stänk kletschmer-tongångar i.

Daniel Viklund uppträdde sedan tillsammans med cellisten Thomas Andersson och i invigningsprogrammet ingick också en betraktelse signerad Göran Andreasson, Lillmokyrkans pastor.

Musikveckan rullade vidare under onsdagen med programmet "En salig blandning" i Lillmokyrkan och i dag, torsdag, vankas på Jannesgården Lapplisasånger med Cittragruppen samt "Sånger vi minns" med Dan-Inge Olsson och Sommarkören i Lillmokyrkan. Fäbodmöte, gospelmässa, sång på gågatan och festgudstjänst i Grönlandsparken är några av veckans resterande hållpunkter.

Dock har programmet drabbats av en jobspost. Lördagens tänkta gospelkonsert med Elsborgs gospelkör, Falun, utgår på grund av sjukdom och ersätts med ett uppträdande av Dan-Inge Olsson och Sommarkören.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons