Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd på grönbete

Annons

En verkställande direktör, en vd, är den som har hand om den löpande förvaltningen i ett bolag. Många bollar i luften blir det, och dito järn i elden.

Carl Johan Ingeström hantera det hela med åtminstone utvärtes lugn. Han kommer punktligt, tar sig tid, och har just hunnit hämta dottern på ridläger.

Ingeström blev 1998 vd för turistbolaget Välkommen till Falun, som han kallar Välkommen. Bolaget ägs till 49 procent av kommunen, resten delar ett 70-tal Faluföretag på.

När han började chefade han för fem anställda i de nya lokalerna på Trotzgatan. Sex år senare är de 15 och omsättningen har ökat från 4 till 25 miljoner. Marknaden växer.

- Välkommen ger väldigt lite vinst, den som blir återanvänds i marknadsföring. Vägvisning och goda råd ger inga pengar utan vi får försöka ta betalt för saker som stugförmedling och biljettförsäljning, säger Ingeström.

Turismen är viktig för Falun, fast Carl Johan Ingeström tycker att ordet är begränsande. Det har klang av 50-tal, av en familjefar som lastar familjen i en volvo och kör i väg. Han talar hellre om "besöksnäring" som handlar mer om en helhet, viktig för alla näringar i kommunen.

Sedan i november 2003 är han också vd för stiftelsen Stora Kopparberget, men han betonar att det bara är marknadsföringen han sköter. Det museala är Daniels Sven Olssons området, och det finns en fastighetschef som sköter de 70 byggnaderna.

- Innan gjorde vi mycket dubbelarbete, Välkommen och Stiftelsen. Nu samkör vi marknadsföringen, så det blir inte dubbelt arbete, säger han.

Han erkänner dock att han jobbat snuskigt mycket under våren, men nu har han fått rull på verksamheten och kan slappna av, även om han som vd aldrig räknar med åtta-timmarsdagar.

Det är inget problem när jobbet inspirerar.

- Så länge man slipper stansa nycklar på Assa Stenman, som folk sade när jag växte upp i Eskilstuna. Det var det mest enahanda man kunde tänka sig då, säger han.

- Jag är bra på att vara ledare. Det har jag alltid varit. Det gäller att våga lita på personalen, att våga släppa. Samtidigt måste man våga leda, att vara tuff och ta obekväma beslut som chef. Att låta folk lyckas och misslyckas är spännande, säger Ingeström som tycker han jobbar med idel starka och kreativa människor.

Nu ska Välkommen till Falun också sköta skidspelens marknadsföring. Resten av verksamheten går på lågvarv under vinter, så det går att samnyttja personal. Och Ingeström grubblar på vinterannonser.

- Vi måste samordna med evenemang på stan i större utsträckning. Det behövs mer förankring i staden, vilket kanske inte är det första tävlingsexperterna tänker på, säger han och börjar spåna kring projektet "Vinter i Falun". De som vill för Vasaloppet kanske samtidigt kan kika på Världsarvet... och så ska Runn marknadsföras i Mälardalen... Men först blir det sommarsemester.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons