Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd:n som gillar skog

Annons

Tommy möter upp i företagets behagligt luftkonditionerade sammanträdesrum. På väggen hänger en världskarta med mängder av röda prickar som symboliserar koncernens arbetsfält över hela världen.

Tommy är född och uppvuxen i Malung. Han utbildade sig till jägmästare 1977 och arbetade därefter under en period på samma företag som han i dag basar över. Då hette företaget Impregna Svenska Träimpregnerings AB.

Sedan blev det utlandsstationering under några år i början av 1980-talet då han var anställd på tändsticksbolaget Swedish match. Han arbetade bland annat i Manilla och i Portugal. Sedan 1985 är han vd för AB Borgen Timber. Efter att ha bott i Falun under några år flyttade han till Smedjebacken 1988.

Tommy är också aktiv inom den egna branschens organisationer och har verkat som ordförande inom både Svenska träskyddsföreningen och Nordiska träskyddsrådet men är numera ledamot.

Sedan ett år tillbaka är han även något så ovanligt som svensk ordförande inom Västeuropeiska träskyddsinstitutet.

På fritiden är han politiskt aktiv och ordförande inom moderaterna i Smedjebacken. Han är även ledamot i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige på orten.

- Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och när barnen började i skolan ville jag försöka verka för en bättre skolmiljö. Det var då jag upptäckte att det var svårt att agera utan att vara politiskt aktiv, säger Tommy som har verkat som fritidspolitiker under många år.

Tommy driver också ett eget skogsbruk och ägnar sig åt skogsarbete minst en dag i veckan.

- Bästa avkopplingen är att ta traktorn och åka ut i skogen för att röja vindfällen. Man ser direkt vad man har presterat. I företaget dröjer det en avsevärt längre tid innan man ser något resultat. Men det är viktigt med balans i tillvaron och skogsarbetet kompletterar arbetet i företaget.

- Tänk dig ett träd i skogen på vårvintern då snön har smält på marken runt trädstammen, finns det något vackrare, utbrister Tommy. Han tycker också att skogar ska var välstädade och att en granskog ska se ut som en John Bauer skog.

Jubilaren ägnar sig också gärna åt jakt och jagar såväl älg som fågel.

Till följd av sitt stora skogsintresse utsågs han i januari i år till ledamot i den 186 år gamla Kungliga skogs- och lantbruksakademin, något som Tommy tycker är både roligt och spännande. Akademin startades för att ha en koppling mellan forskning och praktiskt skogsbruk. Den har exempelvis initierat olika forskningsprojekt.

Den stora dagen firas i morgon tillsammans med familj, släkt och vänner med öppet hus i hemmet efter klockan 14.00.

ANITA MAGNUSSON

Mer läsning

Annons