Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd:n lämnar ABB

Annons

- Det här är en ren relationsfråga mellan mig och Jürgen Dormann. Jag har dragit mina slutsatser av den relationen och bestämt mig för att kliva av. Mitt beslut är helt och hållet kopplat till Jürgen Dormann, säger Jörgen Centerman till TT.

Han lämnar också samtidigt ABB:s styrelse.

Dormann tar omedelbart över ledarskapet av den ekonomiskt sargade koncernen. Han har varit medlem av styrelsen sedan 1998. I november i fjol blev han ordförande.

- Alla vet att Jürgen Dormann har ett mycket gott rykte som företagsledare. Jag tror att det ger en bra möjlighet för ABB att utvecklas, säger Wolfram Eberhardt, talesman för ABB:s huvudkontor i Schweiz, till TT.

TT: En bättre möjlighet än med Jörgen Centerman?

- Det vill jag inte kommentera.

Eberhardt säger ändå att ABB:s huvudlinje ligger fast med fortsatt fokusering på kärnaktiviteter inom kraft- och automationsteknik.

Han uppger att ABB under Dormann ska jobba hårt för att återfå förtroendet hos aktieägarna genom bättre operativa resultat och att öka bolagets transparens.

Också ABB:s svenska storägare Investor, som ingår i Wallenbergsfären, är positiva.

- Jag kan bara säga att Jacob Wallenberg deltagit vid styrelsemötet och står bakom beslutet att utse Jürgen Dormann, säger Fredrik Lindgren, informationschef på Investor, till TT.

Jörgen Centerman uppger att beslutet helt och hållet är hans eget. Det finns inga direkta påtryckningar från varken Dormann eller övriga i ABB:s styrelse. Inte heller ligger affärsmässiga skäl bakom, hävdar Centerman.

Vad bråket mer specifikt går ut på, eller hur lång tid det pågått, är höljt i dunkel.

- Jag säger vad jag sagt. Resten är en intern ABB-fråga som jag inte tänker gå in på över huvudtaget, säger Centerman.

Nu ska han ''ta en paus några månader'' efter en hektisk tid som koncernchef.

- Jag ska ägna lite tid åt familjen, som det inte blivit mycket av de senaste 18 månaderna. Sedan ska jag börja om med något annat, men vad det blir har jag inte riktigt bestämt ännu, säger Centerman.

TT: Känns det bittert?

- Nja, har man varit 26 år i ett och samma företag är det klart att det är ett svårt beslut att fatta.

(TT)

TOMAS BENGTSSON

Mer läsning

Annons