Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd fälld för dödsolyckan

Annons

Axelsson döms i egenskap av vd och ytterst ansvarig för anläggningens säkerhet.

Mora tingsrätt dömde Axelsson till villkorlig dom och 75 dagsböter på 500 kronor. Därtill ska Axelsson betala motpartens rättegångskostnader och ett skadestånd till dödsboet på 79 000 kronor samt 20 000 kronor för del av kostnaden för målsägarbiträdet. Utöver det ska Axelsson betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Målsägarbiträdet Lena Ebervall hade yrkat att Axelsson skulle fällas för grovt vållande till annans död, något som också hade kunnat innebära ett betydligt högre skadestånd. Mora tingsrätt valde dock att endast döma för vållande till annans död.

Tingsrätten ansåg det styrkt att Nilsson omkommit sedan han kört ur backen och sedan fallit i branten. En stor lös sten ska då ha kommit i rullning och träffat Nilsson i huvudet. Något som han inte kunde förutsätta.

Försvarets argument att det inte var styrkt hur olyckan gick till och att Nilsson kunde ha skadats eller omkommit redan när han körde ur backen avfärdades av tingsrätten.

Likaså avfärdade tingsrätten Axelssons försvar att han delegerat frågan om säkerhetsansvaret till en underordnad chef. Den delegationen fyllde inte de krav som ställs, menade tingsrätten.

I tingsrätten förnekade Axelsson kännedom om att det skulle finnas lösa stenar i anslutning till Chocken.

Tingsrätten underkände även det och menade att Lars Axelsson borde ha verkat för att inga lösa stenar skulle kunna lossna och skada personer. Efter olyckan har sådana åtgärder vidtagits, därför borde Axelsson ha kunnat förutse att en olycka, om än ovanlig, kunde ske.

Brottet är inte ringa, skriver tingsrätten, men det handlar heller inte om något medvetet risktagande från Axelssons sida. Därför döms han för vållande till annans död.

- Vi ska nu analysera domen om vi ska gå vidare eller ej, säger Lars Axelssons advokat, Håkan Myntzing.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons