Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU tvåa i kvalitetstävling

Annons

Gymnasieskolan VBU var en av finalisterna i tävlingen "Kvalitetsutmärkelsen svensk skola 2003". Tävlingen avgjordes i veckan och VBU fick nöja sig med en andraplats. SKF:s friskolegymnasium i Göteborg utsågs till vinnare.

Hur många gymnasieskolor som deltog i finalen hemlighålls av arrangören Svenska Kommunförbundet. Men hur som helst så är Ulf Ohlsson, utvecklingsledare vid VBU, mycket nöjd med resultatet

- Enbart det faktum att vi fick ett platsbesök var ju mycket hedervärt, framhåller han.

Tävlingen har arrangerats vartannat år sedan 1995. Den inleds med att deltagande skolor får göra en kvalitetsredovisning på 60 sidor. Några punkter är verksamhetens resultat, medarbetarnas utveckling och tillfredsställelsen bland eleverna.

- När materialet är inskickat så granskas det av en examinatorsgrupp. Gruppen kan finna att redovisningen inte ligger på tillräckligt hög nivå. Men gör den det så blir skolan uttagen för ett platsbesök.

- Den 10 februari fick vi besök av en grupp på tre personer som kom hit för att kontrollera att redovisningen stämde med verkligheten, berättar Ulf Ohlsson.

Gruppen gjorde en mycket noggrann genomgång av VBU-skolan. Trion intervjuade en grupp med elever samt grupper med arbetsledare, övrig personal och skolledningen samt gjorde enkäter.

När platsbesöken på de utvalda skolorna var avklarade sammanställde examinatorsgruppen ett förslag till vinnare och lämnade över detta till en domarkommitté med sju-åtta medlemmar. I den kommittén ingår bland annat professorer och verkställande direktörer.

I samband med den kommunala skolriksdagen på Älvsjömässan i Stockholm presenterades vinnaren. VBU hade givetvis hoppats på förstaplatsen. Men allt arbete med redovisningen har inte varit förgäves.

- Alla skolor som lämnat in en redovisning kommer på torsdag, den 3 april, att få en återföringsrapport. Den blir mycket intressant för där får vi beskrivet på 30 sidor vilka styrkor VBU har och på vilka områden vi kan förbättra oss. Rapporten blir en oerhörd tillgång i det framtida kvalitetsarbetet, ett gulddokument skulle man kunna säga, anser Ulf Ohlsson.

För övrigt kan det nämnas att VBU fortfarande ståtar med titeln landets bästa kommunala gymnasieskola. Det var finansdepartementet som i en undersökning 2001 förärade VBU denna utmärkelse.

Mer läsning

Annons