Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU ska bli Sveriges bästa gymnasieskola

Annons

"Tillsammans bygger vi Sveriges bästa skola"

Utbildningschefen Åke Sandberg klargör att det är en vision:

- Och en vision ska vara nästan omöjlig att nå, men våra ägare hoppas jag vill att vi tillsammans arbetar för det, säger Sandberg.

Stora ord men det är finansdepartementets undersökning från 2001 som sporrar. Där klassades VBU-skolan som en av Sveriges fyra bästa skolor vad avser elevernas resultatförbättringar från det de börjar gymnasiet till de tar studenten.

Sandberg konstaterar att de andra skolorna var landstingsägda eller friskolegymnasier.

- Så att vi var landets bästa kommunalt ägda gymnasieskola har vi kvitto på och det på att vi ger eleverna utbildning så att de förbättrar sina kunskaper under åren hos oss. Det är ett bra betyg, säger Sandberg som hoppas att kommunerna ger VBU resurser och mandat att bli bäst i Sverige.

Den senast tillgängliga statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att fjolårets avgångselever höll bra standard:

- Samtliga elever på naturvetenskapliga och samhällsprogrammet hade minst godkänt i kärnämnena engelska matematik och svenska. Det är ganska strongt, säger Åke Sandberg som konstaterar att 98 procent i riket klarar detta.

På yrkesprogrammen klarar 89 procent samma mål vilket kan jämföras med rikssnittets 80 procent.

- Ett annat kvitto på att VBU är en bra skola är att 31 procent av våra elever hade utökade kurser utöver de 2500 poäng som alla garanteras. 21 procent av rikets elever har det så vi tolkar det som ett mått på att vi har god utbildning, säger Sandberg.

De som har svårt i skolan har rätt till reducerat program men det behövde bara en procent av VBU-eleverna jämfört med rikets sju procent.

En procent av VBU-eleverna hoppade av jämfört med rikets tre procent.

- Vi har halverat avhoppen, helst vill vi att de ska vara noll men vi är en bra bit på väg, säger Sandberg som berättar att 90 procent av VBU-skolans elever lämnar gymnasiet med grundläggande behörighet till universitet eller högskola jämfört med rikssnittets 87 procent.

Åke Sandberg tror inte att lärarkåren premierar sina elever med glädjesatta betyg.

- Nej knappast. Det kanske går på mindre skolor men inte i en skola med 1400 elever. Så vi tolkar de resultatförbättringar vi kan mäta som att vi använder de resurser vi tilldelas på rätt sätt för eleverna och inte vräker bort pengar på administration och annat, säger Åke Sandberg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons