Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU:s budget i balans

Annons

- Det ser bra ut men det har naturligtvis även krävts kraftiga nedskärningar för att få budgeten i balans, medger utbildningschefen Åke Sandberg.

18 tjänster fick skalas bort vilket innebar sex miljoner kronor och totalt 7,5 procents minskning av personalbudgeten.

- De signaler som vi har fått tyder på ett nolläge i budgeten fram till 2006 och det är vi nöjda med. I fjol var överskottet i budgeten tre miljoner kronor.

- Om det inte sker något negativt under resans gång under de kommande två åren har vi ramarna klara att arbeta efter.

Åke Sandberg konstaterade visserligen ett totalt underskott på 250 000 kronor i budgeten för i år men detta får ändå anses som felräkningspengar med tanke på att skolan har en omsättning på 200 miljoner kronor.

Direktionen har även fastställt bidragsbeloppen för fristående skolor. Det handlar alltså om det belopp som kommunen får betala för elev som studerar på annan ort. Eller motsvarande vad elev får betala som studerar inom kommunen.

- Där handlar det om stora skillnader för vår del. Vi betalar ut runt 26 miljoner kronor till våra elever på annan ort medan vi själva får in 4,5 miljoner kronor.

De dyraste programmen inom VBU är fordonsprogrammet (113 248) samt byggprogrammet (111 722) per elev och år. Billigast är naturprogrammet (78 796) samt samhällsvetarprogrammet (80 973).

I årsredovisningen framkommer mycket positiva saker för VBU. Åke Sandberg och hans medhjälpare kan sträcka på sig lite extra.

- Visst är det så och att 100 procent av våra elever är godkända i kärnämnena svenska, matte och engelska. Rikssnittet är 98, påpekar Sandberg stolt.

Även i yrkesprogrammen är siffrorna höga för skolan. 89 procent godkända mot 80 i riket som helhet.

90 procent av alla elever hade grundläggande behörighet till universitet och högskola. Rikssnittet är 87.

VBU ligger över genomsnittet för samtliga kommuner såväl i medianvärde som efter folkmängd.

Högskolan Dalarna kommer även fortsättningsvis att ha VBU som partnerskola. Studerande får här praktisk koppling och handledning i sitt framtida arbete via lärarhandledare.

Tanken mynnar självklart ut i att etablera en kontakt för en eventuell framtida anställning inom VBU.

I årsredovisningen konstaterar VBU:s ordförande Roger Stål (s) att "skolan har bibehållit en hög kvalitet och utvecklat såväl den interna verksamheten som kontakterna med omvärlden i regionen och internationellt. 2003 var ett bra år för verksamheten inom VBU".

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons