Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU jagar träelever till Fredriksberg

Annons

- Lokaler har vi och pengar finns för att investera i maskiner. Lärare ordnar vi fram men nu gäller det att hitta elever, säger utbildningschefen vid VBU, Åke Sandberg.

För att den nya utbildningen ska kunna påbörjas så krävs minst 16 elever.

- Jag tror att intresset finns och att verksamheten kommer i gång, siar Sandberg.

Utbildningen ska ske i delar av före detta Landstingstvättens lokaler. Den del som kallas "Syskrinet" har även godkänts som utbildningslokal av berörda myndigheter.

- Det krävs runt 300 000 kronor i kapitalinvestering för bland annat maskiner. 250 000 kronor har vi lyckats få in och resterande belopp kan vi ta från vår egen budget genom att göra vissa omdisponeringar, förklarar Åke Sandberg.

Den förstudie, som genomfördes under åren 1999-2000 angående utveckling av lokalt småföretagande inom träteknisk produktion, visade på ett stort intresse.

Den gången anmälde nämligen 23 personer intresse för grundutbildning i träteknik. När sedan tvätten försvann så försvann även tanken på utbildningen och ett stort antal arbetstillfällen.

- Nu har vi åter väckt denna tanke och allt skulle kunna ske med resurser ur det särskilda statliga bidraget för vuxenutbildning, förklarar Sandberg.

Om projektet, som skulle ske i samarbete med den snickeriutbildning som finns i Mora ska komma i gång till hösten, måste annonsering om verksamheten ske i sommar.

Då först vi säkert om det ånyo kommer att bli liv i den gamla tvättlokalen i Fredriksberg.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons