Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU får stöd från EU

Annons

Som NLT tidigare berättat tänker VBU i höst dra igång en utbildning för bryggeritekniker, en utbildning för materialtekniker i stål- och järnverk och en specialutbildning för undersköterskor.

- Inom kort ska vi börja marknadsföra dessa utbildningar. De sträcker sig över två år och preliminärt blir det 20 platser vid varje utbildning, säger Mattias Elofsson, projektledare vid VBU.

Inom projektet "Lärcentra i Västerbergslagen - kunskapsdelen" planeras också för en utbildning i marksanering.

- Den riktar sig mot arbetsledare och utbildningen kommer att innehålla mycket miljökunskap. Troligen förläggs utbildningen till Grängesberg men det är oklart när den kan startas.

Till Grängesberg lokaliseras förmodligen också en utbildning i förstärkningsteknik. Det blir i så fall en uppföljning på en liknande utbildning som genomfördes för några år sedan.

- Det är branschen som har tagit initiativet till utbildningen. Det finns ett stort behov av personal som kan jobba med tunnelbyggen och bergarbeten. Jag skulle tro att det kan bli 15-20 deltagare i utbildningen, säger Mattias Elofsson.

Även här är det oklart vid vilken tidpunkt utbildningen eventuellt börjar. Samma sak gäller för en utbildning av IT-tekniker samt en vidareutbildning av vårdpersonal som vill arbeta med att hjälpa långtidssjuka och människor med handikapp.

Gymnasieskolan VBU har hos EU:s strukturfondsdelegation för mål 2 norra sökt ekonomiskt stöd för arbetet med att förbereda och organisera utbildningarna.

Vid onsdagens möte med delegationen beslutades det att EU ger ett bidrag på totalt 2 077 000 kronor för åren 2003 och 2004.

Den sammanlagda kostnaden beräknas till 4 617 000 kronor. Förutom EU-fonden så finns det inga externa finansiärer. VBU står för 2 540 000 kronor.

Den största enskilda posten är kostnaden för upp till fyra projektanställda som beräknas till sammanlagt 2 160 000 kronor.

Målet är givetvis att eleverna efter fullgjorda utbildningar ska ha tillräcklig kompetens för att kunna ta kvalificerade arbeten på den lokala arbetsmarknaden.

I projektansökan till EU sägs att det ska skapas 60 nya arbetstillfällen men Mattias Elofsson medger att det varit svårt att ange en säker siffra.

- Vi har haft diskussioner med EU-sekretariatet om detta. Till en del handlar det om visioner.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons