Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU-elever reser till Uganda

Annons

Projektidén föddes då lärarkollegorna Anna Ahrén och Mark Werner fann att de båda jobbat som biståndsarbetare i Afrika. Mark har varit verksam i just Uganda och är väl förtrogen med de förhållanden som råder där, ett faktum som gör att man reser med goda grundkunskaper.

Ungefär i samma veva som projektidén föddes kom det uppgifter om att även naturvetenskapsprogrammet ska erbjuda sina elever praktik och det tog inte lång stund förrän de båda biståndsarbetarna i lärarkåren kläckte idén att försöka ordna praktik i Uganda för sina elever.

- Resan syftar till att skapa kontakter och planera samarbete med ett naturvårdsprojekt i Uganda. Kanske kan det här vara början på ett framtida samarbete mellan våra värdar i Uganda och eleverna på naturvetenskapliga programmet på Högbergsskolan, säger Anna Ahrén som också berättar att man ska besöka två projekt; ett regnskogsprojekt och ett som värnar om utrotningshotade djur, till exempel chimpansen.

Det blir också tillfälle bland annat till kontakter med elever i samma ålder, att gå på regnskogs-exkursion och besöka Nilens källa.

Projektet finansieras av bidrag från Internationella Programkontoret samt ett stipendium från SFUB, ett sällskap som har som uppgift att främja folkundervisningen i Sverige.

- Det ska bli jättespännande, säger "Ullis" som berättar om hur man fick skriva en deltagar-ansökan anonymt, varefter ett antal elever, som befanns särskilt lämpliga för projektet, kallades till intervju.

- Jättekul att tillhöra dom som får vara med om det här äventyret, säger hon.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons