Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU behöver draghjälp

Annons

Dagens Arbete har jämfört några företags industriella gymnasieutbildningar med kommunernas egna. ABB-gymnasiet och VBU:s industriprogram är ett av exemplen.

Siffrorna visar att medan ABB-gymnasiet har fler sökande än platser, är förhållandet det omvända på VBU. Slutbetygen som delas ut från ABB är högre och antalet som avbryter utbildningen är färre.

- Jag tycker det är som att jämföra äpplen och päron, säger Åke Sandberg.

Han pekar på det faktum att VBU:s industriprogram riktar sig mer mot elever som har som mål att börja arbeta inom industrin direkt efter gymnasiet. ABB:s elever vill däremot läsa vidare.

"Krisen" bland traditionella industriprogram har funnits i flera år och visar sig över hela landet. Allt färre är intresserade av att studera på dem.

- Jag tror inte att industrin är tillräckligt attraktiv. Det är nog inte utbildningen det är fel på. I en tid där det populäraste yrket bland ungdomar är bartender, är det svårt att sälja industriutbildningar.

En lösning är att skolan får mer hjälp av industrin, eftersom skolans primära uppgift inte är att locka elever till ett specifikt program.

Dagens Arbete pekar på att industriutbildningar leder till arbete - ofta bra betalt sådant.

Planerna på ett teknikcollege, som tidningen skrivit om, är ett exempel på samarbete med den lokala industrin.

- Vi måste nog tänka om; försöka baka ihop flera program och förändra arbetsformerna. Det kan vi göra genom att ha fler kurser ute hos företagen, säger Sandberg.

Han hoppas kunna presentera ett koncept för teknikcolleges under våren.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons