Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VB-energi storsatsar

Annons

Vad som ska göras är att förstärka slaggstenstunneln som löper från Väsman, under järnvägen och riksvägen fram till kraftstationen.

-Tunneln byggdes i början av 1900-talet och behöver åtgärdas. I kraftstationen ska vi byta generatorer och turbiner och annat i syfte att effektivisera anläggningen.

- Men det blir inte fråga om att öka vattenmängderna genom tunneln till kraftstationen. 21 kubikmeter, eller 21 ton vatten per sekund, kommer att vara max även i framtiden, betonar Tommy Hjort.

Han gissar att arbetena kommer att pågå under fyra-sex månader och som mest sysselsätta 15-20 man.

Tanken är att år 2011 gå vidare med motsvarande ombyggnad vid Lernbo kraftstation. Även där kan det handla om investeringar på cirka 50 miljoner kronor.

VB-energi hade från början planerat för ännu större ombyggnader med nya vattenkraftverk i både Ludvika och Lernbo. Den sammanlagda investeringen beräknades till cirka 200 miljoner kronor.

-Men när vi i höstas fick in anbuden så låg de på över 300 miljoner kronor, berättar Hjort.

I det läget backade VB-energi. Investeringen skulle inte bli tillräckligt lönsam tillräckligt snabbt. De höga anbuden förklarades med att de företag som har kompetens för denna typ av projekt var fullt sysselsatta på andra håll.

Hade ni inte kunnat vänta tills företagen haft ett större intresse för och behov av projekten i Ludvika och Lernbo?

-Problemet är att våra tillstånd för att bygga nya stationer går ut i augusti 2006. Och att söka nya tillstånd är en process som både är väldigt kostsam och långdragen, svarar Tommy Hjort.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons