Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VB-energi sänker elpriset

Annons

Därmed ligger VB på ett rörligt elpris på ungefär samma nivå som det genomsnittliga elpriset på elbörsen Nordpool som i år är 39,8 öre.

Dagspriset på elbörsen var i går cirka 33 öre.

- Tillrinningen i norrlandsmagasinen har varit bra den senaste tiden men i Norge är det sämre. Ett högtryck och den skakiga elbörsen kan förändra den nedåtgående trenden, säger Lennart Gustavsson.

Vill man ha lägre elpris måste man sluta långtidskontrakt och bland säljarna på elmarknaden ligger VB-energi lågt, även om det är en tioöring över priset när elen var som billigast för några år sedan.

Elpriser kan jämföras på hemsidan www.avgifter.com.

- Det är roligt att komma bra till i sådana undersökningar. I höstas skrev Expressen om våra priser och vi fick 400 nya elkunder på direkten.

- På vårt årslånga fastprisavtal tar vi 31,0 öre och på vårt treårsavtal ligger vi på 30 öre. Men på "avgifters" hemsida har man lagt på avgiften för de gröna certifikaten så det är inte helt lätt att jämföra siffrorna. Vad de gröna certifikaten kommer att kosta vet ännu ingen för de sammanställs månadsvis av Svenska Kraftnät. Första uppgiften för maj månad väntar vi runt midsommar, berättar Lennart Gustavsson.

- Oavsett vilka bindningstider vi jämförs på så ligger vi bra till. I Dagens Nyheter så var vi tvåa efter Jämtkraft.

- Våra priser beror på att vi varit duktiga att köpa in elen. Vi brukar sprida köpen under året och dagens elpriser beror på att vi har kontrakt som vi tecknade i fjol. Vi handlar inte in kraften när den är som dyrast på vintern. Vi har haft lite tur också, säger Lennart Gustavsson som berättar att VB-energi numera har elkunder från 72 olika nätbolagsområden.


fakta | fast elpris 19 till 30 månader
Bolag kWh-pris
1) Plusenergi AB 30,9
2) Jämtkraft AB 31,6
3) Västerbergslagens Energi AB 31,9
4) Alingsås Energi 31,9
5) Herrljunga Elkraft AB 31,92

Källa: www.avgifter.com 2003-06-02

Elpris för den som binder priset från augusti. Elpris inklusive elcertifikatsavgift för 2003 men exklusive nätavgift, energiskatt och moms. Avgiften för elcertifikat (1,3 till 2,5 öre per kWh) kommer att ändras men en jämförelse utan att ta med elcertifikatet blir mindre rättvisande. Beräknad förbrukning 20 000 kWh per år.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons