Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VB Elnät byter alla elmätare

Annons

Elmätarbytet kommer att pågå fram till 31 mars nästa år.

Det är ny lagstiftning på gång som från 2006 innebär att alla som använder över 8 000 kilowattimmar el per år ska få sin elmätare avläst varje månad. Från 2009 ska alla elmätare läsas av månadsvis.

VB Elnät har testat ett nytt system som kallas Turtle i Söderbärke där man kört 100 terminaler i en pilotanläggning som installerades i maj 2000 för att testa systemet. Sedan i juni har VB kört skarpt mot 11 kunder.

- Jämfört med andra system är detta ett billigt alternativ eftersom vi kommunicerar via elnätet. Det har fungerar perfekt så nu inför vi det i full skala i landsbygdsnätet Huggnora-Hålltorp, säger Jan-Olov Gustafsson, som är VB Elnäts marknadschef.

Av de 2 500 kunderna har 70 tidstariff.

I dag arbetar fem personer med att läsa elmätare på hösten. Med det nya systemet så förs informationen via elnätet över till en mottagarstation vid en fördelningsstation.

- Det är en process som tar 27 timmar. Det beror på att vi för över informationen på låg frekvens. Från transformatorstationen förs alla data över till VB Elnät i Ludvika där alla fakta blir tillgängliga i datorn och som kunderna själva kan se via Internet. Det hela resulterar i en faktura från VB Elnät .

- Vår kundtjänst kommer att bli bättre. Förutom kilowattavläsning kommer vi att registrera avbrott, när kunden har högst förbrukning. Vi kommer att kunna göra flyttavläsningar, registrera byte av elleverantör via systemet, berättar Gustafsson.

Installationen innebär på sikt att kunderna får exakta fakturor varje gång och inte beräknad som nu vid de flesta betalningstillfällena.

Turtlesystemet är levererat av HM Power som ägs av två avhoppare från ABB i Västerås, Lars Hjort (bror till Tommy Hjort på VB Kraft) och Bertil Moritz.

VB Elnät har nätdistribution i Ludvika och Fagersta-området och var först i Europa med att installera en mindre pilotanläggning med det amerikanska Turtlesystemet.

VB Elnäts marknadschef bedömer att nätbolaget kommer eventuellt att använda ett annat snabbare system i Ludvika tätort men valet av detta system är inte fattat ännu.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons