Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuset växer till Tillväxthuset

Annons

Verksamheten på Växthuset på regementet, som tar hand om nystartade företag, kommer att bli ännu större. Det är syftet med ett nytt EU-projekt som kommunen ska söka pengar till.

Växthuset startade förra året och har enligt kommunens näringslivschef Hans Ahlin blivit en stor tillgång för nystartade företag.

I lokaler på regementet har ett 15-tal nystartade företag fått känna sig för och prövat sina idéer. Nu är det dags att gå vidare och låta Växthuset bli Tillväxthuset med en mer omfattande verksamhet, anser Ahlin.

Det ska ske via ett EU-projekt Mål 2, som är kostnadsberäknat till 14,5 miljoner kronor. Av det står kommunen själv för 4,7 miljoner kronor och resten ska man söka bidrag till hos bland andra länsstyrelsen och Nutek.

Grundidéen bakom projektet är som tidigare att de nya företagen ska stöttas och hjälpas under ett års tid i Tillväxthuset för att sedan planteras ut i normal kommersiell miljö. För att alla ska rymmas under sin "kuvöstid" fördubblas lokalerna på regementet till 1 400 kvadratmeter.

Företagen ska även som nu få hyra möblerade lokaler till subventionerat pris utan att binda sig för några längre hyrestider. Några dataföretag kommer också att sponsra verksamheten med utrustning och programvara. I samma hus finns sedan service att tillgång från Falu Nyföretagar-

centrum och kommunens näringslivsenhet.

En av de nya sakerna i Tillväxthuset är att de nystartade företagen ska få hjälp av en "skugga" som kan gå in som antingen styrelseordförande, eller ledamot, dock inte med någon reell makt. Skuggan ska i stället fungera mer som mentor och tillföra kunskap, erfarenhet och nätverk till det nya lilla företaget.

Dessa skuggor ska väljas ut bland intresserade personer från större etablerade företag och verksamheter, och höga krav på deras vandel och integritet ska ställas.

Den vision som kommunen har för projektet är att när det är slut ska Falun betraktas som ett av landets hetaste tillväxtcentra inom valda profilområden.

Målen är högt ställda. Förhoppningen är att Tillväxthuset ska resultera i 30 nystartade företag. Av dessa ska 15 drivas av kvinnor och 15 av ungdomar under 30 år. Av företagen hoppas man också att fem startas av entreprenörer med invandrarbakgrund och att fem ska bli miljöcertifierade eller på annat sätt miljösäkrade.

Företagen ska också ge 60 arbetstillfällen som resultat och hälften av dem ska besättas av kvinnor.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons