Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuset blir personalägt?

Annons

Sparförslaget klubbades igenom vid nämndens möte i onsdags. Hur stor besparingen kan bli är osäkert.

- Tekniska nämndens årliga kostnader för växthuset är cirka en miljon kronor, uppger Marinder.

Uppgiften bekräftas av stadsträdgårdsmästare Svante Springare. Han fick information om förslaget på torsdagsmorgonen i samband med att han befann sig på en konferens i Halmstad.

- Det här är inte roligt. Men vad ska vi göra? säger han tungt.

Av den miljon verksamheten kostar så hänför sig 600 000 - 700 000 kronor till alla de blommor och växter som drivs upp i växthuset.

- Årligen driver vi upp ungefär 40 000 växter. Främst är det pelargoner, tagetes, flitiga Lisa, petunior och begonior.

Svante Springare konstaterar att om växthuset stängs så måste alla växter som smyckar kommundelarna under sommarhalvåret köpas in utifrån.

- Jag vet inte, men det är möjligt att det kan bli billigare att köpa in växterna. Grossisterna i Skåne brukar ju dumpa sina priser. Men den stora nackdelen är att vi då inte kan komplettera lika enkelt och smidigt när våra blomlådor har utsatts för skadegörelse. Nu är det lätt att köra ut nya växter från växthuset.

Vid växthuset finns bara en fast anställd i platschefen Ove Björklund. I övrigt utgörs styrkan av sex-sju man sommartid och ett par man vintertid som rekryteras via arbetsförmedlingen och får sin lön därifrån.

En fråga i sammanhanget är vad som händer med dessa människor om växthuset försvinner. Stadsträdgårdsmästaren hoppas att kommunstyrelsen finner verksamheten så viktig att man tar över ansvaret från tekniska nämnden.

Springare tror inte på Britt Marinders idé om ett personalägt växthus.

- Jag tror inte att det är realistiskt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons