Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växer så det knakar

Annons

Företaget tillverkar vattenreningsutrustning i rostfritt och nu växer verksamheten i ett mycket snabbt tempo.

- Vi har faktiskt fått säga nej till jobb för vi inte har tillräckligt med personal, säger Christer Eresjö, vd i bolaget.

Bakom BGI Rostfritt (Bolaget för gemensamma intressen) står en rad lokala företagare, bland annat Jörgen Hjelm, Peter Dahlström och Ulf Seger.

Strax före jul förra året köpte de den tillverkning av vattenreningsutrustning som Paavo Touminen haft i cirka 15 år. I samma veva planerades det för en flytt från gamla Morgårdshammars bruk till en större lokal inne på Morgårdshammars område. Den lokalen hyr BGI tillsammans med MBM och Usab, som är två systerföretag till BGI.

- Tyvärr drog det hela ut på tiden och vi ligger cirka tre månader efter det tidsschema vi hade.

Det första som gjordes var att investera i utrustning för betning av de färdiga produkterna. Totalt har den nya anläggningen kostat 1,2 miljoner kronor.

- Som det var tidigare fick inte någon anställd sköta betningen, men nu klarar anläggningen alla miljökrav som gäller för dagen och även de skärpningar som är planerade, säger Eresjö.

Övertagandet har inneburit en hel del förändringar för personalen som flyttade med till det nya företaget.

- Den produkt vi tog över hade mycket dålig lönsamhet och vi konstaterade att några priser skulle det inte gå att höja i den omfattningen som behövdes, berättar Eresjö.

Det som återstod var att effektivisera produktionen, kapa i kringkostnader som administration och kvalitetsstyrning och dessutom köpa in material till lägsta möjliga pris.

- Det har varit tufft, men det har gått och med facit i handen tror jag att de flesta är nöjda, säger Christer Eresjö.

När BGI Rostfritt tog över var det 12 av de anställda som följde med och sedan dess är det fyra av dem som slutat av olika skäl, bland annat pension. Åtta nya har tillkommit och i dag har bolaget 16 anställda. Omsättningen i bolaget har ökat från åtta miljoner kronor till tolv miljoner kronor.

- Fick vi bara tag i personal kunde vi öka omsättningen till både 15 och 20 miljoner kronor.

Enligt Christer Eresjö är det omedelbara personalbehovet fem personer och då främst svetsare och plåtslagare.

- Vi behöver dem omgående.

Eftersom företaget tillverkar utrustning för rening av vatten anses det vara en av de största framtidsprodukterna och enligt Eresjö är marknaden hur stor som helst.

- Redan i dagsläget går 95 procent av tillverkningen på export och bristen på rent vatten blir allt större i världen, konstaterar Christer Eresjö.

Inom kort kan personalbristen bli än mer akut, en order på cirka tolv miljoner kronor är på väg in och den kommer att sysselsätta tio man under ett år.

- Vi kommer att jobba hårt för att få den personal vi behöver och det vore extra trevligt om vi kunde locka tillbaka någon som flyttat från orten på grund av brist på jobb.

Eftersom det handlar om produkter med koppling till miljö kommer företaget att miljöcertifiera hela sin produktion.

Samtidigt som den nuvarande tillverkningen utvecklas pågår det även ett arbete med att ta fram helt nya produkter. I dagarna ska en maskin presenteras som gör det möjligt att vid papperstillverkning låta restpapper gå direkt tillbaka till produktionen.

- Vi ska visa den på Kvarnsvedens pappersbruk i dagarna och en av världens största pappersmaskintillverkare är mycket intresserad av att sälja vår maskin, säger Christer Eresjö.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons