Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växande protester mot vind- kraftverk

Annons

- Vindkompaniet och förespråkarna har hävdat att motståndet mot de planerade vindkraftverken är mycket litet, men nu visar det sig att motståndet bland stugägarna är massivt, säger Anna-Karin Malmgren.

Hon har nu blivit utsedd som ombud för de 184 motståndarna och att föra deras talan mot att kraftverken byggs på Granberg.

- Vår grundhållning är att platsen är vald utan en helhetssyn på vilka miljöer som är de bäst lämpade ur allmän synvinkel och utan att beakta de unika värden som finns i området avseende kultur- och naturmiljö, turism och rekreation, säger Anna-Karin.

- Om inte den här miljön i Rämma fäbodar är att beakta som skyddsvärd så har vi svårt att se vilka miljöer i Älvdalen som skulle vara det.

- I kommuner i andra delar av landet har man insett vikten av att skydda känsliga områden från vindkraftsutbyggnad. Ett närliggande exempel är Härjedalen där man säger nej till utbyggnader i områden med fäbodmiljöer.

På måndag ska jordägarna, som tidigare uttalat sig positivt om etableringen, behandla frågan om vindkraftsparken på Granberg.

- Vi kräver att man beaktar den starka opinion som finns mot utbyggnaden. Många av dessa är också själva jordägare.

- Vi vill att man från jordägarna och kommunen ser bortom de kortsiktiga ekonomiska fördelar projektet eventuellt kan ha. Framtiden för vår kommun - även ur ekonomisk synvinkel - är att kunna erbjuda sådana här orörda, natursköna miljöer.

- De enorma värden som står på spel för oss alla står inte i proportion till de ynka summor som vissa företrädare för jordägarna och vissa privatpersoner hoppas tjäna på att sälja ut den här miljön.

- Vill man dessutom kalla projektet för miljövänligt så kan man inte välja en miljö med de här unika kvaliteterna, avslutar Anna-Karin Malmgren.

Aktiviteterna från förespråkarnas sida för att få bygga vindkraftverken pågår för fullt. Ansökan om byggnadslov har lämnats in och kommunstyrelsens arbetsutskott informerades på tisdagen av företrädare för det företag som säljer vindkraftverken.

Totalt finns 123 stugor vid Rämmasjön. 77 av fastighetägarna har nu gått samman för att försöka stoppa planerna. Men det finns också många i Älvdalen som vill ha kraftverken och många har tecknat sig för att bli delägare om bygget blir av.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons