Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växande krav på Olmerts avgång

Annons

Dagarna vid makten är räknade för Israels premiärminister Ehud Olmert. Efter den kompakta kritiken mot hans hantering av kriget i Libanon förra året är frågan som ställs i Israel när _ inte om _ han tvingas avgå.

Den interimsrapport om krigets upprinnelse och inledning som en oberoende kommission levererade i måndags var ännu mer skoningslös i sitt omdöme om Olmert än väntat. Redan på tisdagen började hans koalitionsregering spricka.

Den pensionerade domaren Eliyahu Winograds kommission riktade förödande kritik mot Olmert, försvarsminister Amir Peretz och förre ÖB Dan Halutz. Beslutet att gå ut i krig var förhastat och fattades utan tillräcklig planering, läget i Libanon missbedömdes och krigets mål var orealistiska, anser Winograd.

Halutz har redan avgått och Peretz lär inte överleva Arbetarpartiets partiledarval den 28 maj. Politiker från höger till vänster på den politiska skalan kräver att Olmert ska avgå och pressen räknar ut honom.

"Olmert har två alternativ: Att avgå eller dö en långsam, förnedrande politisk död", skriver den liberala dagstidningen Haaretz kolumnist Yossi Verter.

Ändå spjärnar premiärministern emot, vägrar avgå och säger att han i stället ska lära sig av kritiken. Hans bästa kort är det faktum att ingen i hans impopulära koalition är särskilt sugen på nyval, som med stor sannolikhet skulle leda till att Benjamin Netanyahu och hans Likudparti återvänder till makten.

Olmerts framtid kan avgöras redan denna vecka. På torsdag planeras en stor demonstration med krav på hans avgång på Rabintorget i Tel Aviv, organiserad av bland andra föräldrar till stupade soldater. Blir trycket tillräckligt stort lär till och med Olmerts eget parti Kadima vända honom ryggen.

Även om premiärministern på något vis lyckas rida ut den akuta politiska stormen efter interimsrapportens publicering är det få som tror att hans ämbetsperiod överlever sommaren. I juli väntas Winograd-kommissionen presentera sin slutrapport, som ska utvärdera hela det månadslånga kriget.

"Bara en allvarlig militär kris, ett krig i Gaza eller vid nordfronten, lett av en annan försvarsminister och en annan ÖB, skulle kunna förlänga Olmerts tid på sin post", skriver Haaretz i en kommentar.

TT

Mer läsning

Annons