Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vävning - ett hantverk som ger lisa åt själen

Annons

De unga väver inte. De har inte tid och ändå är vävning just det många skulle behöva.

Det tycker Anna-Greta Wahlström, Brita Gruvås och Astrid Scherp i Boda Vävstugu.

Varje förmiddag från måndag till torsdag står Boda Vävstugu öppen för den som vill. Där finns också hjälp att komma i gång med väven. Anna-Greta är en av de rutinerade kvinnor som sätter upp vävar, varpa och lagar trådar. Flera äldre kvinnor väver i vävstugan. Dels väver de för egen del, dels väver de till jullotteriet som ska finansiera hyra och elkostnader i den gamla skollokalen vid foten av Boda kyrka.

- De unga har fullt upp med jobb och barn. Det är en ny tid. Att vara närvarande i tiden är svårt. Människor tappar bort sig själva, men det kommer andra tider, tror Anna-Greta.

- Människor blir utbrända. Samhället gör så människor blir sjuka. Vävning är rogivande, avstressande och välgörande. Vi mår bra av att väva. Vi vill att de unga ska lära sig sätta upp en väv för att kunna föra traditionen vidare, säger kvinnorna när de samtalar vid kaffebordet.

- Samhället gynnar inte barnfamiljer, säger Anna-Greta. Vissa lär sig av sina föräldrar och tar sig tid att handarbeta, laga mat och baka men i de flesta fall finns nog varken tid eller ork, tror hon.

Vävstugan har en social funktion och där diskuterar kvinnorna smått och stort. De har kämpat hårt för att skapa den vävstuga de har idag. Astrids man till exempel lagade vävstolar. Nu finns 13 nya, fina vävstolar i den ljusa lokalen. Astrid, Brita och Anna-Greta hoppas intresset för vävning ska öka och allt fler inse vad vävningen kan göra för både kroppen och själen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons