Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vävare visar utvalda alster

Annons

Malungs vävkammare ställer under en vecka ut sina alster i Galleri Grönlands lokaler efter Postgatan i centrala Malung.

Det är ett 40-tal olika grejer som vävkammarens medlemmar ställer ut, och det handlar om mattor, filtar, kuddar, arbeten i Malungsflock, plädar, och liknande, textilier med mycket hög kvalitet.

Malungs vävkammare bildades 1993 och har sedan dess haft en omfattande verksamhet. Varannat år hålls auktion på alster man tillverkat för att få in pengar till verksamheten. Man har bland annat lokalhyra att betala för den lokal man disponerar i gamla Malungshem efter Lisagatan.

- Vi räknar med att det kommer många besökare under den här veckan och tittar på vår utställning. Vi kommer också att ha ett litet lotteri där besökarna har chans att vinna någon grej som vi tillverkat på vävkammaren, säger ordföranden Renata Engberg.

Det var textilläraren Inga-Britta Berglin från Torgåsmon som initierade föreningen. Den första styrelsen bestod av Inga-Britta Berglin, ordförande, och ledamöterna Laila Gudmunds, Ann-Marie Helmersson, Berit Sund och Ingrid Thunberg. Sedan 1997 har Renata Engberg varit ordförande, och förutom henne är de övriga ledamöterna i dag Inger Eriksson, sekreterare, Kristina Löök, kassör, Greta Bengtlars, Maj-Lis Kruse, Maj-Lis Lekare och Ing-Marie Persson.

Då Malungs vävkammare startade hade man ett tjugotal medlemmar men sedan dess har intresset för vävkammaren stadigt ökat.

- I dag är vi 47 medlemmar (alla är kvinnor) och det kommer nya hela tiden och vi har full aktivitet i vår föreningslokal där det finns ett stort antal vävstolar, säger Renata Engberg.

Ett femtontal vävstolar fick man överta då textilverksamheten försvann från skolan, och under utställningen finns också en liten vävstol där alla som vill kan få pröva på.

- Vi har medlemmar som kan hjälpa dem som vill pröva på att väva, säger Renata Engberg.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons