Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet mår fint

Annons

Faluborna kan simma lugnt i sommar. Miljökontorets provtagning visar att badvattnen håller godkänd kvalitet.

Men tre av sjöarna fick anmärkning vid första kontrollen.

När det är som varmast och badsjöarna lockar som mest - det är då bakterierna i vattnet frodas. Någon risk för giftalger lär det inte vara i kommunens insjöar, men Stora Vällan, Kålgården och Varpan fick omdömet "tjänligt med anmärkning" vid det första provtillfället. För höga halter av koliforma bakterier eller E-coli upptäcktes.

- Det kan vara så att det är tillfälligt just den dagen, det kanske hade varit särskilt mycket fåglar där eller att vattnet stått stilla, säger Niclas Hedin på miljökontoret.

De sjöar som fått anmärkning testas igen. Kålgården och Stora Vällan har vid ett andra test blivit godkända, Varpan ska testas igen nästa vecka.

- Skulle en sjö visa sig få anmärkning igen kanske man måste stänga av badplatsen ett tag. Eller rensa bort fågelskit. Oftast beror det på det, säger Niclas Hedin.

De bakterier som kontrolleras är sådana som finns i avlopp. På landet kan det ibland bli problem när vissa fastigheters egna avlopp inte fungerar som de ska, och rinner ut i vattnet. I stan kan det snarare vara avföring från fåglar och hundar, samt närheten till biltrafik som ger förhöjda bakterievärden.

- Det har varit lite problem i Kålgården. Man kan bada där, men det räknas inte som en offentlig badplats.

När en sjös vatten bedöms som tjänligt med anmärkning betyder det inte att det är farligt att bada där, men skulle man däremot svälja vattnet kan man bli magsjuk.

Förutom Kålgården och Stora Vällan har badvatten på följande platser testats och godkänts: Övertängen, Bjursen, Hedkarlssjön, Höganäs, Klockarnäs, Källviken, Roxnäs, Sandlandet, Stångtjärn, Tansen, Vika kyrkby, Strand, Vitsand, Stora Aspan, Liljans herrgård och Årbosjön.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons