Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Vattentäkten kan påverkas

Annons

Säter vattentäkt ligger i ravinsystemet norr om Uggelbo. Täkten ligger i närheten av Ljusterån som är mottagare av spillvattnet från Säters reningsverk.

En kombination som inte är lyckad. Ljusteråns vatten är långt ifrån bra. Det finns risk för att det dåliga vattnet i ån påverkar dricksvattnet, säger en Säterbo till tidningen.

Det är mycket låg vattenflöde i ån och det påverkar vattenkvalitén.

Ett tecken på dåligt vatten är att det i stort sett inte finns någon fisk alls i ån nedströms reningsverket.

- Jag har gått och tittat efter fisk, men det enda jag sett är en gädda. Härom dagen låg den död vid Åbron, berättar Säterbon.

Vidare framför han att samtidigt som det finns förslag om utvidgning av skyddsområdet för vattentäkterna vid Uggelbo och Solvarbo med ytterligare restriktioner för jordbruket när det gäller användning av bekämpningsmedel sägs inget om den förorenade Ljusterån.

Ändå ligger mycket av den jordbruksmark som berörs av utökade skyddsområden för vattentäkt långt bort från både vattentäkten och det sannolika området som kan påverka grundvattnet.

- Bort med spillvattnet från reningsverket från Ljusterån och led vattnet i ledning från reningsverket till Dalälven med stor vattenvolym och därmed möjlighet att ta emot spillvattnet, säger Säterbon.

Två pumpstationer bedömer han måste finnas, sedan går det att sista biten klara ledningen av spillvattnet med självfall till Dalälven.

Någon påverkan från Ljusterån på kommunens dricksvatten finns inte enligt de provtagningar som kontinuerligt görs på dricksvattnet.

Beslutet om naturreservatet Säterdalen är överklagat och innan regeringen avgjort frågan händer inget när det gäller eventuella åtgärder för att få bort spillvattnet från reningsverket från ån.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons