Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattentäkten hotas åter

Annons

Nu återkommer Banverket med en ny begäran om att få göra jobbet, på i princip samma sätt som man tidigare ansökt om.

Banverkets jurist Harald Troive har gått i genom hela projektet än en gång.

- Det är ingen skillnad i jobben alls mellan vår nya ansökan och den vi drog tillbaka.

- Jag kan inte förstå Ludvika kommuns oro. Vi ska bara lägga i sten och det är sten på botten av sjön. Dessutom går inte vattenströmmarna åt det hållet.

- Den utredning vi nu kompletterat med visar att det inte finns ens en tänkbar risk, säger Troive.

Miljöchef Göran Eriksson i Ludvika kommun är missbelåten med att Banverket inte utrett något alternativ. Han vill egentligen inte kommentera Banverkets förnyade begäran innan miljö- och hälsoskyddsnämnden sagt sitt.

- Men nämnden hade tunga invändningar och i praktiken så har Banverket inte tagit intryck, säger Eriksson.

Miljö och hälsoskyddsnämnden varnade i december för att Grängesbergsbornas vattentäkt liksom hela Spendrups bryggeris vattenförsörjning kunde hotas fyra månader nästa höst om vattnet grumlades och föroreningarna från markarbetet kom in i vattenintaget.

Ombyggnaden sker för att ta bort fyra gångöverfarter som används av fritidshusägare och ersätta dem med en gångtunnel och en stig efter sjön. Två sträckor på tillsammans 160 meter behöver fyllas ut med tillsammans 700 kubikmeter fyllningsmassor.

Projektet är i sin helhet beläget inom skyddsområdet där Lud-vika och Ljusnarsbergs kommuner har samma skyddsbestämmelser. Spendrups och Grängesbergs vattenintag sker på Ljusnarsbergssidan av länsgränsen, bara några hundra meter från Banverkets ombyggnadsområde.

- Vi förutsätter att projektet stoppas, vi vill inte ha schaktmassor förorenade av hundra års järnvägstrafik i vårt vatten, sa Göran Eriksson efter miljö- och hälsoskyddsnämndens möte i december.

Då sa Eriksson att man kunde diskutera hur farligt fyllnads- materialet är men bara oron folk i Grängesberg och Spendrups kunder kunde känna var tillräckliga skäl för att gå varligt fram.

Allmänheten har fram till den 24 mars på sig att skriftligt yttra sig om Banverkets säkerhetsprojekt som behandlas i miljödomstolen vid Stockholms tingsrätt den 29 mars.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons