Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenspeglar i Ludvika ström

Annons

För cirka 100 år sedan torrlades Ludvika ström i samband med ett kraftverksbygge. De skador i naturen som blir följden accepterar inte miljödomstolen vid nybyggnationer. Den kräver ett återställande ur naturvård och estetisk synpunkt.

Det enklaste och det mest ekonomiska sättet är att bygga vattendammar och dölja den torra morasiska fula strömfåran. På dessa platser får man nu fram estetiskt vackra vattenspeglar, som där återspeglar den omgivande vackra naturen som bonus.

Mitt förslag är att bygga tre stycken vattenspegeldammar i Ludvika ström. I dammuren görs en liten öppning för att få möjlighet att lyssna till porlande vatten och locka dit sångfåglar som häckar vid vattendrag. Vid stranden byggs en promenadväg med belysning och sittbänkar.

VB Kraft, som ägs till 58 procent av Ludvika kommun och till 42 procent av Vattenfall, har de senaste tre åren haft en aktieutdelning på 26 miljoner. Härmed vädjar jag till ägarna att de ur ekonomisk och naturestetisk synpunkt bekostar denna lilla investering, som skulle uppskattas av alla naturälskare i vårt land.

Bertil Bratt

Mer läsning

Annons