Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vattenskoterförbud ogiltigt"

Annons

- EU:s lagstiftning går före svensk lagstiftning här, säger han. Begränsningarna strider mot EU:s bestämmelser om fri handel med varor. Lagen strider också mot EU:s direktiv om fritidsbåtar, som säger att produkter godkända inom EU får fritt marknadsföras och tas i bruk inom EU enligt Hugo Tiberg.

Förordningen som trädde i kraft 15 juli i år innebär att vattenskotrar får köras i allmänna farleder och av länsstyrelsen speciellt avlysta platser.

I Dalarna finns dock inga allmänna farleder och det är inte heller några platser avlysta. Det arbetet ska sättas i gång under hösten i samråd med berörda kommuner.

Ägare till vattenskotrar som tidningen pratat med anser att det är konstigt att länsstyrelsen i Dalarna har satt ett totalförbud när andra län tillåter körning med vattenskoter.

Enligt den nya lagen får den som framför en vattenskoter i strid mot förordningen dömas till böter. Men Hugo Tiberg menar att den som stoppas inte kan dömas. Det är vid eventuell buskörning som sjölagen ska tillämpas. Den som kör vattenskoter måste också följa Sjötrafikförordningens allmänna hänsynsregler, tillägger han.

Sjöpolisen på andra platser i landet tvekar att stoppa vattenskoterförare för att begreppet "allmän farled" är för oklart. I Dalarna är det samma inställning.

EU-kommissionen meddelade i dagarna att de kommer granska den nya lagen en gång till. Om den inte nöjer sig med detta kan frågan föras vidare till EU:s domstol. Förlorar Sverige upphävs den nya lagen.

JOHAN MÅNGSÉN

Mer läsning

Annons