Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattensköldpaddan - ett växande problem

Annons

- Utslängda vattensköldpaddor är ett problem över hela landet, konstaterar chefen för Skansen- akvariet, Jonas Wahlström.

Populationer finns i dag i sjöar och dammar från Skåne i söder till Stockholm i norr. Enstaka exemplar har visat sig klara vintern ändå upp i Dalarna, men de kan inte föröka sig på grund av kylan.

Den vanligaste arten som växer sig ur hemmen är den rödörade vattensköldpaddan. Den hör hemma i södra USA, där klimatet inte är helt olikt vårt.

Så med lite längre somrar och mildare vintrar är det inte omöjligt att den kan börja reproducera sig även här. Åtminstone i södra Skåne, där det faktiskt funnits sköldpaddor på 1700-talet.

- Folk ska veta att de små söta ungarna blir stora bitska och kanske 50 år gamla, säger Jonas Wahlström.

Det betyder att de behöver akvarier på mellan 300 och 500 liter för att trivas. Akvarier med vatten som helst bör bytas efter varje måltid för att slippa dålig lukt.

- Den som inte står ut med det ska inte ha någon vattensköldpadda. Som alla andra djur har den rätt till ett värdigt liv och ska inte köpas som någon tillfällig leksak åt barnen, framhåller Jonas Wahlström.

Vattensköldpaddan är ett rovdjur och älskar strömming men äter både kattmat, hundmat och pellets. Ute har den svårt att fånga fisk och försörjer sig i stor utsträckning på vattenväxter.

I Frankrike och Spanien där klimatet är gynnsamt har den rödörade vattensköldpaddan tagit över flera sjöar och konkurrerat ut den europeiska kärrsköldpaddan. EU har därför infört importförbud på rödörad vattensköldpadda från tredje land och diskuterar ett eventuellt förbud att inneha rödörad sköldpadda.

- Helt fel är det förstås att bara slänga ut vattensköldpaddorna som kan bli både 25 och 30 centimeter, framhåller Jonas Wahlgren.

Precis som med andra djur är naturligtvis varje ägares skyldighet att försöka omplacera sin sköldpadda eller ta den till veterinär för avlivning.

- Skansen och andra djurparker blir varje vecka ombedda att ta hand om vattensköldpaddor som vuxit ur sina hem, säger Jonas Wahlström.

Det är helt omöjligt med tanke på mångfalden och smittorisken med att ta in djur utifrån. Dessutom har vattensköldpaddorna importerats i tusental och åter tusental. Så djurparkerna skulle snart bli överfulla av fullvuxna vattensköldpaddor som ingen annan vill ha.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons