Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenskadat daghem måste totalrenoveras

Annons

Finnsnäs dagis hyser 33 barn och personalen har vädjat till föräld-rarna att, där så är möjligt, hålla barnen hemma tills alternativa lösningar kan hittas.

- Vi avser att under torsdag och fredag använda lokalerna för öppna förskolan i Stormyren som en tillfällig lösning, säger rektor Ulla-Britt Bogg-Bylin i ett kaos av möbler och andra inventarier som plockats ihop i dagiset.

Samtidigt har jakten inletts på lediga lokaler. Ett alternativ som diskuterats är Östnors bygdegård.

- Vi hoppas att kunna bedriva verksamheten där under större delen av renoveringsarbetet som krävs i den här byggnaden.

Att slussa in barnen i bygdegården innebär där ett annat användningsområde av byggnaden och för det krävs någon form av tillstånd.

- Jag hoppas det ska kunna lösa sig. Barnen som går här kommer ju från närområdet och därför är det angeläget att vi kan hitta ett alternativ som ligger tämligen nära Finnsnäs, fortsätter Ulla-Britt Bogg-Bylin.

Mora kommun har redan haft kontakter med Dalarnas Försäkringsbolag angående skadorna. Det var på tisdagen oklart hur stora renoveringskostnaderna blir, hur mycket försäkringsbolaget svarar för och hur stor kommunens självrisk är.

För en oinvigd låter ändå beskrivningarna på skadorna som om det kommer att handla om miljonbelopp.

Golven var helt dränkta och det har runnit ner vatten i trossbotten. Väggarna har sugit upp vatten på någon meters höjd. Eftersom barn ska vistas i lokalerna gäller det att eliminera alla möjligheter till mögelskador och därför kommer det att handla om en invändig totalrenovering. Det är väl i princip bara taket som klarar sig.

- Renoveringsarbetet kommer, enligt uppgift, att vara klart i augusti. Vi behöver därför en alternativ lokal under maj och juni månad. Sedan tidigare har det varit bestämt att de föräldrar och barn som är i behov av dagis under juli, kommer att hänvisas till Tuvans förskola.

Finnsnäs dagis byggdes 1989 och här vistas barn i åldern 1-6 år.

Under byggnadstiden kommer möbler och andra inventarier att lagras i containrar som redan ställts upp utanför den vattenskadade byggnaden.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons