Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenregleringsföretag önskar ännu mer regn

Annons

Alldeles för lite regn är orsaken till det låga vattenståndet. Det menar Dalälvens vattenregleringsföretag som bestämmer vattentillförseln i Dalälven.

- Vi måste försöka hålla en jämn vattennivå i Siljan. Vi reglerar vattentappningen vid Gråda kraftverk utifrån det, säger Martin Göransson på Dalälvens vattenregleringsföretag.

Vattenregleringsföretaget bestämmer hur mycket vatten som ska släppas igenom varje år vid kraftverken. Vattennivån i de delar av Väster- och Österdalälven som går genom Gagnefs kommun påverkas av hur mycket vatten som släpps igenom vid Gråda och Lillstups kraftverk.

- Det har regnat ovanligt lite i år vilket har gett väldigt låga vattennivåer ovanför Gråda och Lillstup. Det är anledningen till den låga vattentappningen, säger Martin Göransson.

För att vattentillströmningen ska ökas på i Gagnef krävs ganska stora mängder regn den närmsta tiden. Det är dock inte troligt att det skulle ändra villkoren för sommarens flottfärder nämnvärt.

- Trots att vi haft väldigt låg tappning vid Gråda i år är vattennivån låg i Siljan. Kommer det regn låter vi vattnet stiga där i första hand sedan ökar vi tappningen, säger Martin Göransson.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons