Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattennivån sjunker

Annons

Nils Skoglund bor i Balungstrand och har sett hur vattenytan i Balungen under senare år blivit allt lägre. Hans oro gäller främst vad som ska hända fram till sommaren. Sinande brunnar och en sjö där båtarna inte gick att sjösätta var situationen förra sommaren.

- Att det blir lite vatten på våren är vi vana vid, men sedan fyllls det inte på i sjön som det gjorts tidigare, säger Nils Skoglund.

Han menar att det är sedan driften av vattenkraftverket i Tänger flyttades till en central driftstation som problemen började.

- Kraftbolaget ser inte längre hur det ser ut på plats, säger Nils Skoglund.

Det är eneriföretaget Fortum som äger kraftstationen i Tänger och de har i sin tur överlåtit kontrollen av vattennivåerna på ett annat bolag, Dalälvens Vatten-regleringsföretag. De ser till att flöden och nivåer vid alla vattendrag med förbindelse till Dal-älven följer de nivåer som bestämts i vattendomar.

- Just nu är det ganska lite vatten i sjön, den är mindre än halvfull, säger Peter Calla, hydrolog på regleringsföretaget.

Han arbetar med att bedöma hur mycket vatten som får tappas ut vid de olika kraftverken.

- Sedan en vecka tillbaka har sjön börjat fyllas på av vårfloden. På torsdag kommer vi att minska flödet ut från kraftverket i Tänger, säger Peter Calla.

Det betyder att vårfyllningen av sjön då sätter i gång, och från kraftbolagens sida menar de ansvariga att vattenytan ska vara på en normal nivå till sommaren.

Nils Skoglund är inte nöjd med de svar han fått från Fortum.

- De tappar ur så mycket att det blir tomt i sjön. Hela förra sommaren ringde vi och tjatade. Fortum säger bara att de håller sig inom rätt nivåer, säger Nils Skoglund.

Bristen på svar om varför det blir så lite vatten i sjön har gjort honom uppgiven inför kraftbolagens agerande.

- Jag vet inte hur vi ska tackla det här.

Distriktschefen på Fortum i Dalarna, Peter Altzar, hänvisar just till att kraftbolagen överlåtit regleringen av sjöarna till en central enhet. Vattenhushållningen sköts så att den håller sig inom de nivåer som finns bestämda i vattendomar. Han förnekar också att det faktum att kraftverket i Tänger nu sköts centralt skulle innebära någon skillnad för nivån på vattenytan i Balungen.

- Att vattenytan i sjön stämmer med det som står i vattendomen behöver ingen tvivla på, säger Peter Altzar.

Samtidigt förstår han att det kan finnas problem för de boende vid Balungen.

- Om det finns ett behov av information så ser jag gärna att det hålls ett möte där vi kan informera om de kunskaper vi har. Sedan kan vi inleda en diskussion i frågan.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons