Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenledning för fyra miljoner

Annons

Sommaren 2000 upptäcktes rester av bekämpningsmedel i dricksvattnet i Sunnansjö. Kemikalierna härrörde från besprutning av ogräs och kommunen beslutade att Sunnansjö i framtiden skulle få sitt dricksvatten från Nyhammars vattentäkt vid Bartjärn.

Detta skulle ordnas genom att lägga en sjöledning i Bysjön nedanför Sockenstugan i Grangärde över till Sunnansjösidan.

Kostnaden beräknades till 2 293 000 men eftersom projektet av olika skäl blivit fördröjt så har kommunens tjänstemän gjort en ny kalkyl i samband med arbetet med budgeten för 2005.

- I budgetförslaget, som antagits av tekniska nämnden, räknar vi med en kostnad på 4,1 miljoner kronor, berättar Tommy Brolin, vatten- och avloppschef.

Sjöledningen blir cirka 3,8 kilometer lång. Ledningens kapacitet per dygn blir 230 kubik (230 000 liter). Enligt Brolin räcker det mer än väl för att täcka behovet hos abonnenterna i Sunnansjö.

- Jobbet med sjöledningen kommer vi att lägga ut på något företag. Grävjobben på land har vi för avsikt att göra i egen regi. Vissa grävjobb kommer att göras på Grangärdesidan men främst i Sunnansjö.

- Tanken är att i Sunnansjö gräva för ledningen upp till området vid fotbollsplanen där ledningen ansluts till det befintliga nätet.

- Grävjobben på land omfattar en sammanlagd sträcka på cirka en kilometer. Jag hoppas att arbetena kan göras under nästa vår och grävjobben kommer att ta cirka 1,5 månad. När det gäller jobben med att lägga ut sjöledningen så gissar jag att de kommer att pågå under tre-fyra veckor, säger Tommy Brolin.

Även om kommunfullmäktige i höst säger ja till planerna så är det ändå inte riktigt klart att "vattenjobbet" blir gjort under 2005. Först måste kommunen bli överens med markägare i Sunnansjö om att få gräva i området.

- Jag har goda förhoppningar om att vi ska komma överens. När det är klart kan vi gå in till miljödomstolen med en ansökan för projektet, förklarar Tommy Brolin.

Han konstaterar att både Sunnansjö och Nyhammar-Grangärde kommer att ha nytta av sjöledningen.

- När ledningen ligger på plats kommer Sunnansjö att få vatten från Nyhammar. Men vi stänger inte täkten i Sunnansjö. Skulle det bli några problem med Nyhammarsvattnet kan vi i det läget ta vatten från Sunnansjö till Nyhammar-Grangärde.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons