Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vattengympan passar mig bäst"

Annons

Kulverten på Falu lasarett verkar tom och ödslig när tidningen letar sig bort mot sjukgymnastikens domäner.

Men innanför dörrarna är det full aktivietet. Här finns tillgång till bassäng, gymnastiksal och gym. Här håller också Källkraften till - lasarettets personalfriskvård med sina två anställda.

En av dem är Lars Leman:

-Vi har cirka 12000 noterade besök på ett år. I verkligheten är det nog fler, för ibland glömmer folk att pricka av sig.

Tillsammans med Fliff, Falu lasaretts idrotts och fritidförening, arrangerar Källkraften en hel del aktivieteter.

Varje måndag, tisdag, onsdag och torsdag, kommer landstingsanställda - främst från Falu lasarett, hit för att träna.

Tidningen hittar Ing-Mari Thunell som väntar på att få hoppa i bassängen. Hon samtalar lite med Caroline Jönsson från Källkraften som leder vattengympan för andra året i rad:

-Vi har 17 kvinnor anmälda den här omgången, säger Caroline. Vi har lagt vattengymnastiken i anslutning till arbetsdagen, så de kan gå direkt ner.

Samma sak gäller gymnastikpassen. Kring klockan fem startar de varje eftermiddag. Olika pass varje dag. Bara att ansluta sig för den som har lust. Det finns hopplös ryggympa, box & kick, air fight, medelgympa...

-Jag kör två pass medelgympa i veckan, säger Sandra Eklycke från Fliff. Det brukar komma 30 till 35 personer varje gång - även här mest kvinnor.

De placerar sig längs väggarna i en stor ring. Sandra står i mitten med en mikrofon fäst framför munnen. Hon peppar och manar på utövarna. Mer aktivitet vill hon ha, mer rörelse. Det ska kännas i kroppen efteråt.

Runt hörnet från gympasalen ligger gymmet. Här hittar vi både män och kvinnor. Vid roddmaskinen sitter Jonathan Lindström som jobbar som kock i köket sedan fyra år.

-Jag började träna regelbundet för två år sedan. Två, tre pass i veckan blir det samt en halvtimmes simning på Lugnet. Jag mår mycket bättre nu för tiden.

Utöver den fysiska aktivitet som bjuds i lasarettets kulvert, bedriver Källkraften och Fliff också verksamhet på annat håll. Och utbudet är ganska stort.

Det är allt från kurser i svamp, flugfiske, yoga, meditation och fågelskådning, till friskvård på arbetsplatsen, konditionstester och hälsoprofilbedömningar. De är också promenader, skidåkning, cykling, löpning, tävlingar och cuper av olika slag.

-Vad som blir av, bestämmer personalen, säger Leman. Det beror helt på vad de anställda väljer.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons