Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfalls planer upprör i Berlin

Annons

Vattenfallplaner på Berlins största kraftanläggning i form av ett stenkolsverk väcker miljöilska i den tyska huvudstaden. Verket ska kosta en miljard euro och tas i drift 2012.

Den nya stenkolsanläggningen i Lichtenberg väntas få en kapacitet för upp till 800 megawatt. De grönas Michael Schäfer säger att det i så fall kan innebära utsläpp på fem miljoner ton koldioxid per år.

Kristdemokraterna CDU, som ingår i den federala regeringen, är också kritiskt.

Vattenfallkoncernens presschef Martin May tonar dock ned planerna. Enligt honom finns inget investeringsbeslut fattat ännu.

Stenkolen till Lichtenberg-verket får då importeras från Polen. De tyska stenkolsgruvorna är föremål för en avvecklingsplan som enligt en bred politisk överenskommelse nyligen ska leda till att den sista gruvan stängs 2018.

Martin May förklarar det ändå som en miljösatsning med tanke på Berlins stora fjärrvärmeberoende. Stadens fjärrvärmeverk ägs sedan 2001/2002 av Vattenfall efter köpet av det lokala kraftföretaget Bewag, och börjar nu bli till åren komna.

Vattenfall ägs till 100 procent av svenska staten, och är Sveriges skattebetalares största vinstmaskin. Förra året gjorde kraftkoncernen en vinst på 18,7 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som tvåan Telia Soneras 7,7 miljarder kronor.

Och den tyska verksamheten står för mycket av Vattenfalls plussiffror i dessa dagar, när företagets svenska kärnkraftverk drabbas av säkerhetsskandaler och driftstopp.

TT

Mer läsning

Annons