Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall ökar vinsten

Annons

Före skatt blev vinsten för första kvartalet 2005, 8,8 miljarder kronor. Att jämföra med resultatet ett år tidigare, på 6,8 miljarder kronor. Ökningen hänför sig nästan uteslutande till verksamheten i Tyskland, som uppvisar en markant förbättring.

Enligt Svenska Naturskyddsföreningen har Vattenfall under senare år till 99 procent investerat i kol och kärnkraft i Tyskland.

Dubbelmoralen florerar hos den regerande kartellen. Man satsar på en inhemsk avveckling av kärnkraften och man talar om förnyelsebara energikällor.

Samtidigt investerar ett statligt bolag, med regeringens goda minne, i en utbyggnad, av den så förhatlig kärnkraften och den lika förhånade kolkraften, i ett grannland. Investeringarna i Tyskland finansieras med svenska pengar. Var finns miljövinsten? Var finns den konsekventa handlingen?

Ska man dra slutsatsen att kärnkraftproducerad elenergi är bra? Men kärnkraftverk ska inte finnas inom våra gränser. Likaså med förnyelsebara energikällor, i brist på de kan kolkraftproducerad energi vara bra. Men inget kolkraftverk hos oss.

Var finns trovärdigheten i regeringskartellens så kallad energipolitik?

JEAN-FRANÇOIS LOISE (M)

Mer läsning

Annons