Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västra väntar på 2006

Annons

Det är skolsamråd på Västra skolan. Eleverna har gått för dagen och runt ett bord i biblioteket har rektor Börje Forslund samlat några lärare och föräldrar.

Rektorn börjar mötet med att berätta att han lyckats sälja en svarv från slöjden och lite annan överbliven utrustning. 20 000 kronor har han fått ihop och pengarna ska användas till sittplatser i korridorerna.

Elevrådet har en längre tid klagat över att eleverna inte har någonting att sitta på på rasterna. Det finns bara några få gamla slitna träbänkar och så de breda fönsterkarmarna som är förbjudna områden på grund av olycksrisk.

Börje Forslund hoppas att pengarna ska också räcka till lite färg. Från både lärar- och elevhåll kommer nu krav på att skolan måste fräschas upp.

Eleverna har framfört att de själva vill måla om i skolan, men fått besked att de inte får göra det eftersom de då tar jobbet från målarna. Lite färg till trapphus och på skåpsluckor i väntan på den stora ombyggnationen 2006 är däremot både görligt och tillåtet:

- Vi har problem med att det är så skräpigt i korridoren, fortsätter rektorn. En del kommer sig av att lokalerna är uthyrda på helger och kvällar, och vi har haft problem med att de inte städat efter sig.

Men nu har man sett till att det verkligen finns städmaterial utställt:

- Så nu får vi se om det här ger något resultat, säger han, och går vidare till skolans ekonomiska situation som inte har blivit bättre sedan förra gången det var skolsamråd, i december förra året.

Det saknas 18 miljoner i skolans budget för att få den att gå ihop. 95 procent av skolans pengar går till löner, mat, hyra och städning. De övriga fem ska täcka allt annat. I år finns därför inga pengar avsatta till vikarier, arbetslagen får lösa sjukfrånvaron själv och täcka upp för varandra.

Föräldrarna beslutade vid förra skolsamrådet att de skulle protestera mot nedskärningarna på Västra skolan. De skickade mejl direkt till politikerna med ett kort men tydligt budskap; nu får det vara nog med besparingar i skolan.

- Har ni fått någon respons på det? undrar Börje Forslund.

Föräldrarna runt bordet ruskar på sina huvuden:

- Hur ska vi nu gå vidare, säger Caisa Norman Åkerström, förälder på skolan, och frågar lärarna hur de märker av besparingarna:

- Ja, jag har ju jobbat som lärare i 25-26 år, och de nio senaste åren har det varit besparingar. De fyra-fem första åren kan jag inte säga att jag märkte något, men de fyra senaste har det märkts. Det har inneburit en viss kvalitetssänkning, som politikerna är medvetna om, säger Leif Johansson.

- Tallenled och skidspel finns det pengar till men de har inte råd med en fungerande skola, säger Caisa Norman Åkerström:

- Som privatperson kan man ju undra vad kommun, stat och landsting ska syssla med egentligen, fyller Börje Forslund i.

- Jag önskar att jag inte hade så mycket administrativa sysslor, säger Marika Lindström. Det skulle vara skönt om det fanns en reception här som kunde ha koll på pappren, som det är nu blir det röra, och röra blir kaos, och kaos tar tid från andra mycket viktigare saker.

Mer läsning

Annons