Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västra blir F-9-skola

Annons

Barbro Plantin är distriktschefen som i två år har vänt och vridit på organisationen i Bergets skoldistrikt, tillsammans med skolledare, lärare och föräldrar.

- Du kan tro att det är skönt att vi äntligen vet hur vi ska arbeta framåt, säger Barbro.

Lärarna på Västra är däremot oroliga, deras fackliga företrädare har skrivit till skolstyrelsen och förordat en 6-9-skola på Västra. De tror att eleverna växer och utvecklas om de får byta skola en gång under skoltiden, de anser också att en omorganisation kommer att ta mycket kraft från undervisningen.

- Västra skolan upplevs i dag som en bra arbetsplats med väl fungerande arbetslag och hög grad av trivsel för cirka 420 högstadieelever och drygt 50 lärare och övrig personal, skriver LR:s Birgitha Toivonen och lärarförbundets Johnnie Thyberg som också hänvisar till den oro lärarna känner när framtiden är osäker.

Barbro Plantintycker att de har mer personalperspektiv än barnperspektiv i sin skrivelse. Hon anser, liksom politikerna i skolstyrelsen, att en F-9-skola med alla stadier är bättre för pedagogiken.

- I princip är det ju inte bara Södra skolan som läggs ner, utan även gamla Västra. Rektorerna ska börja föra samtal under våren för att reda ut hur olika lärare helst vill arbeta, deras oro ska tas om hand. Alla har ju kvar sin anställning, men det kan bli nödvändigt att byta arbetsplats, säger Barbro Plantin.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons