Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västministrar på krismöten hos Putin

Annons

Ryssland och USA kommer fortsättningsvis att gräla i tysthet.

Vänligare ordalag ska åtminstone utåt sett förbättra de ansträngda relationerna.

Tysthetslöftet angavs när den ryska presidenten Vladimir Putin tog emot USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i sitt förortsresidens i Novo-Ogarjovo strax utanför Moskva på tisdagen.

Själva tvisterna kvarstår dock.

Enligt Lavrov så upprepade Putin det ryska motståndet mot USA:s planerade robotförsvar, som inkluderar radarstationer och raketer i Polen och Tjeckien.

Varpå Rice efteråt förklarade att Rysslands åsikt kvittar.

En annan konfliktfråga är Kosovo, där Ryssland uttryckt skarpt tvivel till det förslag om övervakad självständighet som lagts fram av FN-förhandlaren Martti Ahtisaari.

Tidigare på dagen hade Rice i ett möte med företrädare för ryska massmedier, oppositionspolitiker och analytiker frågat vad de tror att Ahtisaariplanen kommer att innebära, om den blir verklighet.

Svaret var pessimistiskt.

Efter Rice stod Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier på tur för audiens hos Putin. Här gällde det konkret att rädda det kommande toppmötet mellan EU och Ryssland på fredag.

Förväntningarna inför mötet är mycket låga, efter grälet mellan Ryssland och Estland om den omstridda bronssoldaten i Tallinn, och Polens motstånd mot ett nytt samarbetsavtal med Ryssland, så länge som Ryssland inte tillåter import av polskt kött, frukt och grönsaker.

Putin sade sig emellertid vara villig att lösa köttvisten på ett "professionellt sätt, utan inblandning av politik".

Det ryska utrikesdepartementet fortsatte ändå att kritisera Polen på tisdagen.

Uttalandet var ett svar på att Polen har varnat för att landet kommer att hålla fast vid sitt veto mot ett nytt samarbetsavtal, om inte EU enas om en gemensam front vad gäller energisäkerheten. Polen förlitar sig till stor del på rysk olja och gas och oroas över att leveranserna kan dras in vid en eventuell konflikt med Moskva.

TT

Mer läsning

Annons