Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västministrar på krismöte hos Putin

Annons

USA:s och Tysklands utrikesministrar köade på tisdagen hos Rysslands president Vladimir Putin för att försöka töa upp de allt kyligare relationerna mellan öst och väst.

Condoleezza Rice värmde upp på tisdagsmorgonen med att träffa fem enskilda ryssar _ en tidningsutgivare, en oppositionspolitiker samt politiska och ekonomiska analytiker. Några företrädare för människorättsorganisationer var dock inte inbjudna den här gången.

Ett av ämnena under morgonmötet var Kosovo, som enligt ryska bedömare väntas bli en av huvudfrågorna i samtalen med Putin. Ryssland har flera gånger uttalat sitt missnöje med den framtidsplan om övervakad självständighet för provinsen som tagits fram av FN-förhandlaren Martti Ahtisaari.

Mötesdeltagarna gav Rice besked om vad de tror att Ahtisaariplanen kommer att innebära, om den blir verklighet.

Ett annat huvudämne när Rice möter Putin blir tvisten kring USA:s robotförsvar.

För den tyske ministern Frank-Walter Steinmeier handlar hans möte med Putin om att försöka rädda vad som räddas kan inför fredagens toppmöte mellan EU och Ryssland i Samara.

En av anledningarna till hans resa är att se till att det över huvud taget blir ett toppmöte.

Även om det blir ett möte väntas få konkreta resultat. Förhållandet mellan EU och Ryssland är sämre än på mycket länge, efter det ryska krigsmonumentgrälet med Estland. Samtidigt ligger arbetet med ett nytt samarbetsavtal på is, eftersom Polen lagt in sitt veto så länge Ryssland fortsätter att förbjuda all import av polskt kött.

Ryska tidningen Vedomosti var lika pessimistisk.

"Toppmötet blir antingen ett relativt misslyckande eller ett skandalöst misslyckande.|.|. Deltagarna kommer eventuellt inte ens att kunna enas om ett gemensamt mötesuttalande" skrev Vedomosti, enligt AFP.

TT

Mer läsning

Annons