Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västgärde station, nästa

Annons

För Marie Rosenqvist var det kärlek vid första ögonkastet när hon fick syn på den vita stationsbyggnaden längst ner i Västgärde.

- Det var inget snack om saken, skrattar hon. Det var mitt hus och här skulle vi bo.

Maken Mats var dock mer svårtflirtad.

- Jag såg massor av arbete - överallt, erkänner han men säger i samma andetag att han inte en enda gång sedan flytten till Rättvik för fyra månader sedan har längtat tillbaka till Stockholm.

- Men mycket arbete är det. Bara i gamla tågexpeditionen har jag skrapat av flera skottkärror färg från pärlsponten och det var inte speciellt kul att hitta en hundra år gammal fuktskada i en annan del av huset, säger han med en liten suck.

Den gamla väntsalen har förvandlats till vardagsrum och gästrum. Biljettluckan är borta och tågmästarens expedition är numera matsal.

- Bara stammarna är bytta till badrummet på andra våningen så ska godsmottagningen bli ett 20 kvadratmeter stort arbetskök, berättar Mats som till vardags jobbar som kökschef och inte har haft några problem med att hitta jobb i regionen.

- Eftersom jag är hundfrisör och hungriga människor och långhåriga och smutsiga hundar finns överallt, så kändes det inte som om jobb var något hinder när vi väl bestämde oss för att bryta upp och flytta ut på landet, fyller Maria i.

Ett stenkast från stationsbyggnaden ligger hennes arbetsplats. Den gamla tvättstugan har förvandlats till ett hundtrim som öppnar i dag, måndag.

Trots allt renoveringsarbete stortrivs hela familjen, inte minst barnen Sandra, nio år och Linnéa, fem år.

- I Stockholm gick jag i en skola som var så stor att jag knappt hittade till matsalen. Här i Söderås skola har jag kamrater i alla klasser, berättar Sandra.

Linnéa tycker att allt är perfekt i Rättvik sedan hon fått byta dagis och nu går på samma som kompisarna i grannbyn.

- När vi flyttade hit var det många i Stockholm som varnade oss för att det skulle bli svårt att få kontakt med folk, men vi umgås bra mycket mer med grannarna här, även på vintern, säger Maria.

Hon hinner knappt avsluta meningen förrän grannen tittar in genom det öppna fönstret och frågar om byns spelmän får spela på hundtrimmets öppet hus i dag.

"De övar i alla fall på måndagar och kan lika gärna komma ner hit om det är ok?"

- Förstår du? Det här är livskvalitet! säger Maria med ett stort leende.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons